batlan.jpg
Vad vill du förverkliga?

Upptäck fördelarna med ett privatlån från re:member.

Läs mer

Båtlån? Att tänka på inför båtköpet

Drömmer du om att lägga till vid en kobbe och njuta av vågornas kluckande mot skrovet i kvällsbrisen? Då är du inte ensam. Men innan du sätter igång med att ta ett båtlån och köpa båt är det en hel del saker du bör känna till.

Att köpa båt är inte det lättaste, särskilt för den som inte har så stor erfarenhet på området. Om du har hittat din drömbåt till ett pris som du är nöjd med är nästa steg att se till att du inte råkar ut för några obehagliga överraskningar. Det finns en hel del fallgropar och om du känner dig osäker kan det vara bra att ta hjälp av en auktoriserad besiktningsman eller någon annan båtkunnig person som kan bedöma värdet och skicket på båten. Detta är särskilt viktigt om du ska köpa båten av en privatperson.

Här följer en liten köpguide med det viktigaste du bör tänka på inför båtköpet:

1. Vilket behov har du?

Vilken båt är du ute efter? Vill du ha en segelbåt eller en motorbåt? Ska båten bara användas för dagsturer eller vill du kunna övernatta i den? I så fall, hur många sovplatser behöver den ha?

Ska du använda båten till fisketurer på egen hand är det viktigt att den är avsedd för enmansbesättning, både vad gäller användbar fiskeutrustning som navigering, kommunikation, sikt, manövrering och förtöjning.

Var båten ska användas är också en viktig faktor. Om du ska köra den i havet bör den bottenmålas. Vilken färg du ska använda beror på om du bor på ost- eller västkusten.

2. Båtplats

Var ska båten ligga? På vissa platser kan det vara svårt att få båtplats. Därför kan det vara smart att undersöka tillgången på båtklubbar, marinor och bryggföreningar och göra en intresseanmälan. Kontrollera även möjligheterna till vinterförvaring.

3. Undersök marknaden

Se vilka båtar som är till salu på nätet, i tidningar och hos båtmäklare. Privatpersoner som säljer sin båt har ofta orealistiska förväntningar på vad deras båt är värd, så försök att pruta. Det går vanligtvis att få ner priset med 5–10 procent, och det gäller både nya och äldre båtar.

4. Provtur och motorkontroll

Säljaren av båten har visserligen en upplysningsplikt, men samtidigt har du som köpare en undersökningsplikt. Kontrollera alla båtdelar - motorns skick, om alla rörliga delar är smorda, bränsletank, toalett, septiktank och vattentank, utrustningen, värmeanläggning, textilier och elektronik. Vilka ytterligare båttillbehör är inkluderad i köpet?

Du bör självklart också provköra båten. Kör motorn hårt och kontrollera temperaturen och oljetrycket. Om det är en äldre båt, be att få se kvitton på service av motorn.

5. Ta upp båten på land

Begär alltid att få inspektera båten på land, så att du kan kontrollera skicket på dess botten. Har båten gått på grund? Finns det synliga skador? Är propellern hel? Titta efter fukt och sprickor i akterspegeln. Finns det blåsor, s.k. plastpest, i skrovet? Är det vätska bakom blåsorna är det ett dåligt tecken.

Är det en segelbåt du är ute efter ska du undersöka masten noga. Master är dyra och går sällan att reparera. Hissa seglen och kontrollera alla sömmar.

6. Kontrollera att båten är CE-märkt

Alla fritidsbåtar 2,5–24 meter långa ska från juni 1998 vara CE-märkta. Det gäller även motorn. Märkningen är ett bevis på att båten uppfyller EU-kraven gällande hälsa, miljö och säkerhet.

Gå även in på sajten Svenskt båtregister. Här finns en lista över stulna båtar i Sverige. Om du misstänker att båten är stulen kan du kräva att säljaren visar dokumentation på ägarhistoriken. Kräv alltid att säljaren legitimerar sig.

7. Köpekontrakt

Upprätta alltid ett köpekontrakt! Då är du bättre skyddad om det skulle uppstå en tvist. Glöm heller inte att försäkra båten.

Finansiera båtköpet med ett båtlån

Att köpa båt är en stor investering och därför väljer många att finansiera båtköpet med ett båtlån. Hos re:member kan du låna från 10 000 upp till 500 000 kronor utan säkerhet med upp till 15 års avbetalningstid. Använd även vår lånekalkyl för att beräkna din månadskostnad. Räntan är rörlig och bestäms individuellt efter en sedvanlig kreditbedömning.

Ansök om ett privatlån hos re:member

re:member privatlån: Räntan är rörlig och bestäms individuellt, årsränta är f.n. 4,95 % - 19,95 % (2022-01-01). Återbetalningstid 1 - 15 år. Baserat på ett lån om 100 000 kr återbetalat under 5 år, nominell ränta 7,95%, uppläggningsavgift 395 kr betalar du 2 033 kr i månaden vid betalning med e-faktura, effektiv ränta är 8,43 % och totalt belopp att betala är 121 995 kr. För fullständiga villkor klicka här.