kreditlan.jpg

re:member kreditkort

Har du inte ett re:member-kort?

Ansök om re:member flex här

Vad är ett kreditlån?

Ett kreditlån är en samlingsterm som vissa använder när de pratar om privatlån och kreditkort. Men vet du egentligen vad skillnaden mellan dem är?

Den viktigaste skillnaden på ett privatlån och ett kreditkort är att ett kreditkort ger dig tillgång till kredit med en särskild räntefri avbetalningstid, medan ett privatlån fungerar som ett vanligt banklån, som betalas tillbaka med fasta avbetalningar enligt en bestämd amorteringsplan.

Fördelar med kreditkort som ett kreditlån

Ett kreditkort är flexibelt och ger dig tillgång till kredit om du skulle behöva det. Om du använder ett kreditkort istället för ditt vanliga betalkort (som är kopplat till ditt bankkonto) när du handlar på nätet är du bättre rustad om oturen skulle vara framme och du skulle bli utsatt för nätbedrägeri. Du kommer då få hjälp av kreditkortsföretaget för att lösa situationen.

Det lönar sig också att använda kreditkortet när du till exempel bokar hotell eller hyrbil utomlands, eftersom hotellet eller biluthyrningsfirman vanligtvis drar en deposition från kortet som du sedan får tillbaka när du checkar ut eller lämnar tillbaka hyrbilen. Om du betalar detta med ett kreditkort undviker du att dessa pengar dras från ditt bankkonto, så att du istället kan lägga dessa pengar på annat.

De flesta kreditkort på marknaden erbjuder reseförsäkring och avbeställningsskydd som en del av kortet, om du betalar minst hälften av resans transportkostnader med kreditkortet. På så vis slipper du betala för onödiga tilläggsförsäkringar.

Flera kreditkort erbjuder också olika förmånsprogram som ger dig bra rabatter när du handlar på nätet, som till exempel re:member reward.

Läs även om kreditkort med bonus här.

Fördelar med privatlån som ett kreditlån

Ett privatlån är ett lån utan säkerhet, som du kan använda till i princip vad du vill. Det betyder att banken eller finansbolaget du lånar av inte kräver att du ska ha någon form av pant eller säkerhet för det belopp du lånar, detta till skillnad från bostadslån eller billån, då bostaden eller bilen fungerar som säkerhet.

Privatlån har i genomsnitt 10–15 procent lägre effektiv ränta, det vill säga den ränta som inkluderar avgifter och andra kostnader, än till exempel kreditkort och andra lösningar. Men eftersom banken tar en större risk genom att låna pengar ut till dig utan säkerhet kommer räntan på ett privatlån att vara högre än på ett bostadslån eller ett billån.

Skillnaden mellan kredit och lån

Med både kreditkort och lån lånar man pengar, men uppläggen ser olika ut. Med ett kreditkort blir du tilldelad en kreditgräns, men du bestämmer själv hur mycket av den du vill använda varje månad. Du väljer sedan om du vill betala tillbaka allt på en gång (utan ränta) eller dela upp betalningen och betala av i delbelopp. Med ett kreditkort kan du även få vissa eventuella förmåner, så som reseförsäkring, rabatt i butiker eller bonus. 

Med ett lån blir du beviljad en summa pengar, som du betalar tillbaka med ränta och eventuella avgifter. Vilken summa och återbetalningstid du vill ha väljer du själv. Ibland är lånet kopplat till ett specifikt köp, som exempelvis en bostad eller en bil. 

Önskar du ett kreditlån? Välj mellan kreditkort och privatlån

Om du önskar ett kreditlån bör du tänka över vad du tycker passar bäst för dig och din ekonomiska situation. Hos re:member kan du ansöka om kreditkort med upp till 120 000 kronor i kredit och en räntefri period på upp till 56 dagar. Med kreditkortet får du upp till 25 % rabatt i över 300 webbutiker via förmånsprogrammet re:member reward. Om du betalar minst hälften av din resa med kreditkortet får du också en reseförsäkring och ett avbeställningsskydd inkluderat.

re:member erbjuder också privatlån från 10 000 till 500 000 kronor, med en ränta från 10,05 % till 21,20 %. Vilken ränta du får baseras på en individuell kreditupplysning. Prova vår lånekalkylator för att räkna ut din månadskostnad och se vad lånet kommer kosta dig.