vad-ar-effektiv-ranta.jpg
Vad vill du förverkliga?

Upptäck fördelarna med ett privatlån från re:member.

Läs mer

Vad är effektiv ränta?

Den som ska låna pengar av en långivare fokuserar oftast på den nominella räntan. Förmodligen vet du mycket väl vad som menas med nominell ränta, men hur mycket vet du egentligen om effektiv ränta? Här kan du läsa om skillnaderna och vad effektiv ränta egentligen är.

När du tar ett lån, till exempel ett privatlån utan säkerhet, har du säkert märkt att räntan varierar. Du vet kanske också att långivaren tar en kreditprovning i samband med din låneansökan. Denna kontroll av din ekonomi och bakgrund avgör om din låneansökan blir beviljad eller avslagen samt det maximala belopp du kan låna, räntenivån och därmed också totalkostnaden för det lån du eventuellt blir beviljad. Men vad betyder egentligen de två begreppen nominell och effektiv ränta?

Skillnaden mellan nominell och effektiv ränta

Nominell ränta är den ränta som vanligtvis anges. Det är den löpande gällande räntan under en bestämd period, vanligtvis ett år. Enkelt uttryckt är den nominella räntan grundräntan på lånet exklusive alla övriga kostnader för lånet.

Den effektiva räntan visar vad du faktiskt betalar för lånet inklusive alla avgifter du betalar. Den effektiva räntan är med andra ord den fastställda räntan plus alla omkostnader, till exempel uppläggningsavgift och aviseringsavgift.

Läs även om vad fast ränta är här.

Privatlån är avdragsgilla i deklarationen

På samma sätt som för bolån är räntorna för privatlån avdragsgilla när du ska deklarera. Du kan göra avdrag med 30 % av de räntor du har betalat under inkomståret 2017, upp till 100 000 kronor – ett välkommet tillskott till kassan. Glöm inte att göra dessa avdrag i din inkomsdeklaration.

Vi kan ta ett exempel på detta: Om du under ett år har betalat 10 000 kronor i ränta på ditt privatlån betyder detta att du kommer att få tillbaka 3 000 kronor på skatten året efter. Din faktiska räntekostnad är därmed 7 000 kronor.

Privatlån från re:member

Hos re:member kan du låna från 10 000 upp till 500 000 kronor utan säkerhet, med en återbetalningstid på upp till 12 år. Den nominella räntan på lånet är från 10,05 % upp till 21,20 % och fastställs baserat på en individuell kreditupplysning.

Pengarna du lånar kan du använda till precis vad du önskar, ansök om ett privatlån från re:member här.

 

re:member privatlån: Räntan är rörlig och bestäms individuellt, årsränta är f.n. 10,05 % till 21,20 % (2023-05-30). Återbetalningstid 1 - 15 år. Baserat på ett lån om 220 000 kr återbetalat under 12 år, nominell ränta 9,85%, uppläggningsavgift 395 kr betalar du 2 615 kr i månaden vid betalning med e-faktura, effektiv ränta är 10,35 % och totalt belopp att betala är 376 536 kr. För fullständiga villkor klicka här.