vad-ar-privatlan.jpg

Vad är ett privatlån?

Ett privatlån är ett lån som en privatperson tar hos en bank eller annan långivare för att till exempel köpa en bil, en resa, renovera hemmet eller för att täcka någon annan större utgift. Till skillnad från ett bostadslån kräver banken vanligtvis inte någon säkerhet för ett privatlån.

Privatlån för inköp

Ibland hamnar vi i situationer då vi behöver pengar snabbt, till exempel om kylskåpet behöver bytas ut, eller om det dyker upp ett bra erbjudande på nåt du tränger till ditt bröllop, en resa, en renovering etc. Då kan ett privatlån vara ett alternativ. Eftersom ett privatlån är ett lån utan säkerhet kan du använda pengarna till vad du vill.  

Privatlån för att samla lån

Ett privatlån kan även användas för att samla flera lån, till exempel sms-lån och kreditkortsskulder, i ett enda lån. Det kan vara ett bra sätt att minska månadskostnaden och få bättre kontroll på sin privatekonomi för den som har flera lån. Många banker erbjuder privatlån upp till 350 000 – 350 000 kronor. Att samla flera lån kallas även refinansiering eller skuldkonsolidering.

Privatlån, konsumtionslån eller blancolån

Kärt barn har många namn. Ett privatlån är avsett för konsumtion och kallas därför också konsumtionslån. Bankerna själva kallar ofta privatlån för blancolån, vilket syftar på att låntagaren inte lämnar någon säkerhet för lånet. Detta innebär en högre risk för banken och därför är räntan något högre för ett privatlån än för ett bostadslån, där låntagaren sätter sin lägenhet eller villa i pant.

Vem kan få ett privatlån?

De flesta som har en fast inkomst kan ansöka om ett privatlån. När du ansöker om lånet gör banken en kreditbedömning för att undersöka om du har förutsättningar att klara av månadskostnaden för lånet. Tänk på att 30 procent av räntan är avdragsgill, men det är viktigt att du inte lånar mer än du klarar av att betala tillbaka. Använd lånekalkylatorn för att beräkna hur mycket du kan låna.


Vanliga frågor

Vad är amortering? 
Amortering är det belopp du betalar av på lånet vid varje betalningstillfälle. Utöver amortering betalar du ränta.


Vad är effektiv ränta?
Den effektiva räntan visar hur stor den totala kostnaden för lånet är, inklusive ränta och avgifter, som till exempel uppläggnings- och aviseringsavgift.


Vad är en kreditupplysning?
En kreditupplysning är inhämtning av information om en persons betalningsanmärkningar, inkomster och skulder. När någon tar en upplysning på dig, till exempel i samband med att du ansöker om ett privatlån, får du alltid en kopia på kreditupplysningen skickad till dig, så att du kan se vem som har bett om den och vilken information som har lämnats ut.

Vad är refinansiering?
Refinansiering är ett annat ord för att samla flera lån och krediter i ett och samma lån. Genom att samla dina lån kan du ofta minska din totala månadskostnad. 

Kolla också vår ordlista för privatlån.

re:member privatlån: Räntan är rörlig och bestäms individuellt, årsränta är f.n. 10,05 % till 21,20 % (2024-05-01). Återbetalningstid 1 - 15 år. Baserat på ett lån om 150 000 kr återbetalat under 10 år, nominell ränta 15,6 %, uppläggningsavgift 395 kr betalar du 2 482 kr i månaden vid betalning med e-faktura, effektiv ränta är 16,85 % och totalt belopp att betala är 297 834 kr. För fullständiga villkor klicka här.