gor-en-hushallsbudget.jpg
Vad vill du förverkliga?

Upptäck fördelarna med ett privatlån från re:member.

Läs mer

Så här gör du en hushållsbudget

Bra planering är nyckeln till en ordnad privatekonomi, det håller nog de flesta med om. Men hur gör man egentligen en hushållsbudget? Här får du svaret.

En hushållsbudget är en kalkyl över familjens inkomster och utgifter. För många familjer är det absolut nödvändigt att ha järnkoll på varenda krona, medan andra klarar ekonomin utan större problem. Likväl har de flesta nytta av att göra en hushållsbudget.

Att göra en hushållsbudget tar inte mer än någon timme eller två – och det är väl investerad tid.

Samla ihop all information

Innan du kan sätta igång med din hushållsbudget behöver du veta vilka inkomster och utgifter familjen har. Samla därför ihop alla lönebesked, kontoutdrag och kvitton du har liggande hemma.

Från din internetbank kan du ladda ner kontoutdrag som visar alla betalningar du gjort under månaden och året. Har du och din partner delad ekonomi måste ni självklart ladda ner bådas kontoutdrag.

Så här gör du en hushållsbudget

Börja med att dela in utgifterna i följande två kategorier:

  • Fasta kostnader – Ta med alla bostadskostnader som hyra (räntor och amortering om du har bostadslån), el, försäkringar, avgift till A-kassa, barnomsorg, CSN-lån, billån, tv licens, bredband etc.

  • Rörliga kostnader – Mat, hygienartiklar, förbrukningsvaror, bränsle, saker till hemmet, kläder och skor, fritid/hobby, mobiltelefon, semesterresor etc.

Det finns många olika verktyg du kan använda för att göra en hushållsbudget. Du kan till exempel göra budgeten i Excel eller använda en färdig mall på internet.

Konsumentverket har tagit fram en budgetkalkyl som kan hjälpa dig att få ett grepp om din ekonomi. I budgetkalkylen skriver du in kön och ålder på familjens medlemmar, inkomster, utgifter för bostad, bil samt andra fasta och rörliga kostnader. Verktyget räknar sedan automatiskt ut vad familjens totala utgifter blir varje månad och om det blir något under- eller överskott.

Om du är nyfiken på om din familjs utgifter är någorlunda normala eller inte kan du ta en titt på de kostnadsberäkningar som Konsumentverket gör varje år för olika utgiftsposter i ett hushåll. Tabellerna hittar du här.

Håll hushållsbudgeten uppdaterad

Se upp så att hushållsbudgeten inte blir någon glädjekalkyl. Har du tagit med alla kostnader för bilen? Och är du säker på att familjen inte spenderar mer pengar på kläder än vad du budgeterat? Så fort du ser att du använder mer eller mindre pengar på vissa poster bör du justera siffrorna. Var så noga du kan och håll budgeten uppdaterad med de faktiska inkomsterna och utgifterna.

Så fort du märker att utgifterna är lika höga som inkomsterna, eller i värsta fall överstiger dem, bör du vidta åtgärder för att få privatekonomin på rätt kurs igen. Var förutseende och tänk igenom vad du kan dra ner på så att det finns pengar över i slutet av månaden.

Tänk också på att ha en buffert för oförutsedda utgifter, till exempel om tvättmaskinen går sönder, bilen måste på verkstaden, hyran går upp etc.

Därför bör du göra en hushållsbudget

Den stora fördelen med att göra en hushållsbudget är att det underlättar planeringen för hela familjen, t.ex. om ni har tänkt att åka utomlands på semestern eller hyra en stuga några veckor. Då kan hushållsbudgeten ge svar på vilka utgifter ni kan dra ner på så att ni kan lägga undan pengar till semesterresan, eller till ett större inköp etc.

Om familjens ekonomi är ansträngd är det ännu viktigare att prioritera rätt. När alla räkningar betalats kanske det inte finns utrymme för så mycket mer än mat och månadskort. Har man lite att röra sig med är det lätt att halka efter – och det kan vara svårt att komma på fötter igen. En hushållsbudget hjälper dig att hålla koll på utgifterna.

När du skaffat dig en fullständig översikt över familjens ekonomi är det betydligt mycket lättare att se vilka utgifter som är mindre viktiga och som ni kan dra ner på. De pengarna kan ni då använda till viktigare saker eller sätta in på ett sparkonto. Sammanfattningsvis kan man säga att en hushållsbudget hjälper dig att se:

  • vad du bör prioritera

  • vad du har råd med

  • vart pengarna tar vägen

  • hur mycket du har råd att spara

  • vad du kan dra ner på, eller helt enkelt sluta att lägga pengar på

Lycka till med din hushållsbudget!

Privatlån från re:member

re:member erbjuder privatlån på upp till 500 000 kronor med en återbetalningstid på upp till 15 år. Räntan bestäms individuellt. Vilken ränta du får avgörs av kreditprövningen som vi gör när du ansöker.

Med vår lånekalkyl kan du enkelt se vad månadskostnaden blir för lånet. Välj lånebelopp och önskad återbetalningstid så visas månadskostnaden vid olika räntesatser.

Ansök om re:member privatlån 

re:member flex: Ordinarie årsavgift 0 kr. Aviavgift vid e-faktura 0 kr (pappersfaktura 39 kr). Årsräntan sätts individuellt och är 9,74 %-28,24 % (2024-01-01), rörlig. Vid en utnyttjad kredit på 30 000 kr är den effektiva räntan 21,55 % vid betalning med e-faktura. Det sammanlagda belopp som ska betalas är 33 242 kr. Beloppet är uträknat utifrån ett exempel där krediten återbetalas med månatliga avbetalningsbelopp under 12 månader (avbetalningsbelopp i snitt 2 770 kr), årsräntan är 24,74 %, och 39 räntefria dagar utnyttjats samt där krediten nyttjas utan avgift för kontantuttag och pappersfaktura.

Kontantuttag kostar 3 % av uttaget belopp, dock lägst 35 kr per uttag. Valutaväxlingspåslag är 1,75 % på valutakursen. Betalas inte hela kontoskulden på en gång ska kontoskulden återbetalas genom månadsvisa betalningar om lägst 3 %. Inbetalningsbeloppet är dock lägst 200 kr, men högst skulden på kontot. Avtalet gäller tillsvidare och ångerrätt gäller. För fullständiga villkor tryck här.

Kreditgivare: Entercard Group AB (org nr 556673-0585) 105 34 Stockholm. Företaget står under tillsyn av Finansinspektionen.