tips-hyra-lagenhet.jpg
Vad vill du förverkliga?

Upptäck fördelarna med ett privatlån från re:member.

Läs mer

5 tips till dig som ska hyra lägenhet

Även om ungefär sju av tio äger sin egen bostad är det fortfarande många av oss som hyr lägenhet. Det kan vara svårt att ha koll på alla regler och inte minst vilka rättigheter du har när du hyr – här får du fem bra tips.

En nyligen publicerad statistik från Statistiska centralbyrån berätter att nästan sju av tio svenskar bodde i en bostad som de ägde under 2017. Detta innebär att nära 7 miljoner äger sin bostad. Denna statistik bekräftar att Sverige är ett land där en majoritet äger sin bostad. Men trots detta är det fortfarande många som hyr – bara i Stockholm bor ungefär var tredje person i en hyresrätt. För dig som tänker hyra lägenhet har vi samlat några bra tips.

1. Innan du ska hyra lägenhet 

Innan du sätter igång och letar efter en lägenhet är det viktigt att du ser dig omkring lite på bostadsmarknaden. Du kommer förmodligen inte att hitta den perfekta lägenheten direkt. Tänk igenom vilka behov du har – är det viktigt för dig att ha balkong eller är det mer angeläget att ha nära till affären? När du vet vad det finns för lägenheter på marknaden och vad de kostar, kommer det bli lättare att bestämma om en bostad passar för dig.

För att få tillräckligt många jämförelseobjekt kan det vara en bra ide att gå på några extra visningar – om inte annat för att ha koll på läget. Det är lätt att bli imponerad och övertalad av en mäklare eller hyresvärd som vet hur man lägger orden men om du har något att jämföra med undviker du att bli förd bakom ljuset.

2. Gå noga igenom lägenheten

När du har hittat en lägenhet som intresserar dig är det klokt att syna den i sömmarna innan du skriver kontrakt. Om det skulle visa sig att det finns fel eller brister som du inte var medveten om då du tog över bostaden kan det leda till mindre trevliga diskussioner och konflikter med hyresvärden.

I värsta fall kan hyresvärden i ett senare skede påstå att det är du som har orsakat felen eller bristerna och kräva dig på ersättning. Om du är av en annan uppfattning än hyresvärden kan du ta kontakt med Hyresgästföreningen eller Hyresnämnden och få hjälp med att hävda din rätt.

3. Kontraktsskrivning vid hyra av lägenhet

Det allra viktigaste när du ska hyra lägenhet är att ha ett skriftligt kontrakt. Oavsett vem du hyr av och oavsett hur pålitlig hyresvärden verkar vara måste du alltid se till att du får ett kontrakt. När saker och ting är uttryckta i svart på vitt finns det mycket mindre grogrund till konflikter. Kontraktet är en fördel för båda parterna.

När man ingår ett hyresavtal är det vanligt att betala deposition som en försäkring ifall du skulle råka förstöra något i bostaden eller om du inte betalar din hyra. Tänk på att du aldrig ska betala in depositionen till hyresvärdens konto. Depositionen ska sättas in på ett spärrat konto i ditt namn. Vanligen begärs en depositionen på motsvarande 1-3 månadshyror.

4. Ändringar av hyresbeloppet

Hyran kan ibland leda till konflikter. Därför är det viktigt att du på förhand tar reda på vad som är inkluderat i hyran. Förutom hyran kan hyresvärden kräva dig på avgifter för el och vatten där beloppet baseras på din förbrukning.

Om hyresvärden vill höja hyran måste denne skriftligen informera dig som hyrestagare om höjningen. Om du anser att höjningen inte är rimlig kan du klaga till Hyresnämnden som bedömer om höjningen är skälig eller inte.

5. Renovering

Många vill sätta sin egen prägel på lägenheten när de flyttar in men för att kunna göra det måste du först fråga hyresvärden innan du sätter igång med färg och spackel. I de flesta fall brukar hyresvärden tycka att det är bra med en ansiktslyftning av lägenheten och täcker ibland till och med utgifterna för renovering.

Men det är inte alla som är medvetna om att man som hyresgäst har skyldigheter när det gäller lägenhetens underhåll. Du som hyresgäst har en vårdplikt som bland annat innebär att du måste hålla lägenheten hel och ren samt fri från skadedjur. Du är också skyldig att ersätta hyresvärden för skador som uppkommer till följd av att du eller någon som gästar ditt hem agerat vårdslöst.

Läs även om renoveringslån här.

Lycka till i jakten på bostad. Kom ihåg att det är skillnad mellan perfekt och tillräckligt bra och även om du kanske inte hittar drömlägenheten nu så kan det hända att du hittar den nästa gång. Du har ju alltid möjlighet att flytta igen längre fram!

 

re:member privatlån: Räntan är rörlig och bestäms individuellt, årsränta är f.n. 10,05 % till 21,20 % (2023-05-30). Återbetalningstid 1 - 15 år. Baserat på ett lån om 220 000 kr återbetalat under 12 år, nominell ränta 9,85%, uppläggningsavgift 395 kr betalar du 2 615 kr i månaden vid betalning med e-faktura, effektiv ränta är 10,35 % och totalt belopp att betala är 376 536 kr. För fullständiga villkor klicka här.