renovera-gammalt-badrum.jpg

Det här måste du veta om du ska renovera gammalt badrum

Har du ett gammalt badrum som du vill få i ordning? Då är det vissa saker du behöver tänka på. re:member ger dig de bästa tipsen.

Att renovera badrummet är dyrt och tar tid, men dessvärre finns det inga genvägar om det ska bli bra. Förutom att välja vilken stil du vill ha på badrummet är det en hel del andra saker du måste tänka på. Och den viktigaste delen av renoveringen är det som inte syns – nämligen underarbetet och tätskiktet.

Renovera ett gammalt badrum

Innan du sätter igång med att renovera ett gammalt badrum bör du kontakta en fackman som kan kontrollera att det inte döljer sig några gamla fuktskador i golv, väggar och tak. Fuktskador utvecklas snabbt till mögel, som kan vara farligt för hälsan och är en vanlig orsak till att barn utvecklar astma.

Tyvärr finns det en del oseriösa företag som sätter kakel utan att först kontrollera att det inte finns några fuktskador i badrummet. Därför är det viktigt att du anlitar en hantverkare som har behörighet att utföra våtrumsarbeten.

Undvika fuktskador och stora kostnader

Om badrumsrenoveringen inte blir rätt utförd kan du få stora problem framöver, bland annat i form av höga saneringskostnader. Därför ska du se till att hantverkaren lämnar ett våtrumsintyg, som bekräftar att renoveringen utförs enligt gällande regler – det är hantverkaren skyldig att göra. Utan detta intyg finns det risk för att hemförsäkringen inte gäller om en fuktskada skulle uppstå.

Men det är inte bara oseriösa hantverkare som är orsaken till fuktskador i badrummet. Naturligt slitage och livslängden på tätskikt, rör, avlopp och tvättmaskin etc. spelar också in.

renovera gammalt badrum

Detta måste du byta ut på et gammalt badrum

Har du ett riktigt gammalt badrum kan kallvattenrören bestå av galvaniserade rör. Dessa är mer utsatta för korrosion än kopparrör och bör därför alltid bytas ut. Om allt i rörväg måste bytas ut blir kostnaderna naturligvis större, men i gengäld får du ett badrum som varar i många år framöver.

Har du vattenburen golvvärme i badrummet måste även dessa rör kontrolleras så att du undviker oförutsedda kostnader i framtiden.

Det här kan du göra själv

Ta bort badkar, duschvägg, möbler/hyllor, ta bort kakel och riva väggar. Rivningen är den största besparingen du kan göra, men prata med företaget som ska utföra renoveringen så att du inte river för mycket. Om du är händig kan du även montera nya skivor på golv/väggar och sätta kakel.

Det här ska du inte göra själv

  • Installera el. Samtliga eljobb i badrum måste utföras av behörig elektriker.
  • Koppla ur rör till toalett, tvättställ, dusch och badkar.
  • Installera VVS. Ska utföras av behörig installatör som följer branschreglerna Säkert Vatten.
  • Montera nytt tätskikt. Ska utföras av våtrumsbehörig person som följer anvisningar/regler från Byggkeramikrådet och GVK.
  • Montera golvbrunn. (källa: Vi i villa)

Låna till badrumsrenoveringen

Hos re:member kan du låna mellan 10 000 och 500 000 kronor utan krav på säkerhet. Använd gärna lånekalkylen för att se vad månadskostnaden blir för det belopp du vill låna.

Ansök om re:member privatlån här. 

Lycka till med ditt nya badrum!

re:member privatlån: Räntan är rörlig och bestäms individuellt, årsränta är f.n. 10,05 % till 21,20 % (2024-05-01). Återbetalningstid 1 - 15 år. Baserat på ett lån om 150 000 kr återbetalat under 10 år, nominell ränta 15,6 %, uppläggningsavgift 395 kr betalar du 2 482 kr i månaden vid betalning med e-faktura, effektiv ränta är 16,85 % och totalt belopp att betala är 297 834 kr. För fullständiga villkor klicka här.