Bör man binda räntan?
När man tar ett lån betalar man alltid ränta till långivaren, vilket är avgiften för att låna pengarna. En stor fråga som många diskuterar är huruvida man bör välja fast eller rörlig ränta på sitt lån. Vad tjänar man mest på och vad innebär det egentligen att binda räntan? Här får du svar på dina frågor kring olika typer av räntor. Observera att detta ej ska tolkas som finansiell rådgivning utan mer som information.
Vad innebär det att binda räntan?
När du jämför olika lån kommer du stöta på termerna fast och rörlig ränta. Fast ränta innebär att du alltid har samma ränta, oavsett om reporäntan går upp eller ner – reporäntan är den styrränta som Riksbanken sätter och som banker och låneinstitut måste följa. En högre reporänta gör att bankerna i sin tur måste sätta högre räntor för sina kunder. Om du binder räntan, skriver du ett avtal om att du godkänner en och samma räntesats under en bestämd bindningstid, oavsett vad som händer med reporäntan.
När bör man binda räntan?
Det finns många frågor kring att binda räntan och om det är en bra idé eller inte. För att kunna svara på det behöver man ha koll på hur räntemarknaden ser ut, hur den kommer se ut i framtiden och hur den har sett ut de senaste åren. Om det vid lånetillfället är väldigt låg ränta är risken hög att räntan kommer gå upp, och det kan då vara klokt att binda räntan under ett par år. Om det istället ser ut som att räntan kommer gå ner, kan det vara smart att behålla den rörliga räntan.
Fördelar och nackdelar med att binda räntan
Det finns olika fördelar och nackdelar med att binda räntan. Se till att jämföra olika långivare och räntesatser innan du bestämmer dig för att ansöka om lån, så ökar chansen för att du får en så bra ränta som möjligt. Här är några fler fördelar och nackdelar med bunden ränta:
Fördelar:
- Du slipper oroa dig över att din ränta plötsligt ska gå upp och skena iväg
- Du kan vara säker på att du alltid betalar samma räntebelopp varje månad
- Du får inga oförutsedda fakturor med räntebelopp du inte är beredd på
Nackdelar:
- Sett över tid brukar rörlig ränta vara mer fördelaktigt på ett lån med längre avbetalning
- Om du binder ditt lån riskerar du att förlora mer pengar om reporäntan plötsligt sjunker markant, jämfört med rörlig ränta
- Om du vill betala av lånet i förtid kan det bli dyrare om du har bundit lånet
Vilken bindningstid ska man välja?
När man binder ett lån brukar man välja en bindningstid på till exempel 1, 3, 5 eller 10 år. Det kan vara en stor trygghet att binda lånet under längre tid, om räntorna riskerar att gå upp. På samma sätt kan det vara klokt att inte binda lånet för länge, om det skulle ske stora svängningar på marknaden. Du kan också välja att binda delar av ditt lån, till exempel ett bolån, så att du har fast ränta på 50 % av lånet och bunden ränta på 50 % av lånet.
Kan jag binda räntan på mitt privatlån hos re:member?
re:member erbjuder enbart rörlig ränta på sina privatlån, vilket innebär att räntesatsen följer förändringarna på räntemarknaden. Räntan kan alltså förändras under din låneperiod, men innan en ränteändring träder i kraft kommer du alltid att informeras om detta i god tid.
Ansök om privatlån upp till 500 000 kr hos re:member här – alltid med individuell kreditprövning.
re:member privatlån: Räntan är rörlig och bestäms individuellt, årsränta är f.n. 10,05 % till 21,20 % (2024-05-01). Återbetalningstid 1 - 15 år. Baserat på ett lån om 150 000 kr återbetalat under 10 år, nominell ränta 15,6 %, uppläggningsavgift 395 kr betalar du 2 482 kr i månaden vid betalning med e-faktura, effektiv ränta är 16,85 % och totalt belopp att betala är 297 834 kr. För fullständiga villkor klicka här.