privatlan-lanekalkyl-pris.jpg
Frågor och svar om privatlån

Undrar du något om privatlån? Läs mer här

Så här gör du en amorteringsplan

Innan du tar ett lån utan säkerhet är det viktigt att du känner dig säker på att du klarar av månadskostnaden. Det kan också vara bra att göra en amorteringsplan så att du ser att du kan betala av lånet inom rimlig tid och samtidigt ha kontroll på din ekonomi.  

Vissa långivare låter dig välja hur lång avbetalningstiden ska vara. Det har både för- och nackdel. Om avbetalningstiden är lång blir månadskostnaden lägre, men totalkostnaden för lånet blir högre eftersom räntan löper under hela lånetiden. Tumregeln är därför att ju snabbare du kan betala tillbaka lånet desto billigare blir det. Därför bör du räkna ut hur mycket du kan betala varje månad och göra en amorteringsplan.

Hur mycket ska man amortera?

Exakt hur mycket man måste amortera på ett privatlån är svårt att svara på utan beror helt på hur ditt specifika lån ser ut. Amorteringskravet för privatlån och konsumtionslån brukar vara att avbetalning/amortering ska ske månadsvis. Läs mer om hur mycket man ska amortera här. 

Gör din egen amorteringsplan

  • Överblick över utgifterna: Det bästa sättet att skaffa sig en överblick över sina utgifter är att göra en budget. Det kan ta lite tid, men det lönar sig. Då kan du se hur mycket pengar du spenderar på saker och ting – och kanske kan du dra ner lite på några av utgifterna?

  • Överblick över skulderna: Om du har skulder sedan tidigare måste du skaffa dig en överblick hur mycket du är skyldig. Har du betalt en del av skulderna? Hur mycket av dem återstår? Du behöver också veta hur mycket du betalar i förhållande till din räntesats och avgifter varje månad. Alla belopp måste vara med. Om du har flera lån är det smart att betala av det dyraste lånet först.  

  • Tidsplan: I vissa fall kan du själv bestämma hur lång avbetalningstiden på lånet ska vara. Skriv i så fall ner datumet när lånet kommer att vara slutbetalt. Om avbetalningstiden redan är fastställd av långivaren kan du kanske betala av lånet lite snabbare? Det tjänar du på eftersom totalkostnaden då blir lägre.

Läs också vår artikel om betalningspåminnelser här.

Använd lånekalkylatorn

Hos re:member kan du redan innan du ansöker om ett privatlån se vad månadskostnaden blir. Lånekalkylen på vår hemsida är enkel att använda och ger dig en fingervisning om hur din privatekonomi kommer att påverkas av lånet.  

I lånekalkylatorn kan du prova dig fram genom att välja lånebelopp och önskad avbetalningstid. Då ser du vad månadskostnaden blir vid olika räntesatser och den totala kostnaden för lånet.

Läs också vår artikel med tips om hur du sätter upp en hushållsbudget här. 

Följ amorteringsplanen

När du väl skaffat dig en överblick vad dina pengar går till blir det lättare att beräkna hur mycket du kan sätta av för att betala tillbaka lånet. Men det gäller att vara realistisk och inte överdriva. Bestäm dig för ett belopp som du vet att du klarar av att betala – och skulle det hända att du har pengar över i slutet av månaden kan du betala av lite mer på lånet.

Att göra en amorteringsplan är en sak. Att följa den är en annan. Det kan kräva lite självdisciplin, men gör du en förnuftig och realistisk plan blir det lättare att hålla fast vid den. Det fina i kråksången är att du får en förutsägbar privatekonomi. Och det är inte så dumt, eller hur? 

Privatlån från re:member

re:member erbjuder privatlån på upp till 350 000 kronor med en återbetalningstid på upp till 15 år. Räntan bestäms individuellt.Vilken ränta du får avgörs av kreditprövningen som vi gör när du ansöker.

Med vår lånekalkyl kan du enkelt se vad månadskostnaden blir för lånet. Välj lånebelopp och önskad återbetalningstid så visas månadskostnaden vid olika räntesatser.

Ansök om re:member privatlån 

re:member privatlån: Räntan är rörlig och bestäms individuellt, årsränta är f.n. 10,05 % till 21,20 % (2024-05-01). Återbetalningstid 1 - 15 år. Baserat på ett lån om 150 000 kr återbetalat under 10 år, nominell ränta 15,6 %, uppläggningsavgift 395 kr betalar du 2 482 kr i månaden vid betalning med e-faktura, effektiv ränta är 16,85 % och totalt belopp att betala är 297 834 kr. För fullständiga villkor klicka här.