amorteringsfritt-lan.jpg
Vad vill du förverkliga?

Upptäck fördelarna med ett privatlån från re:member.

Läs mer

Vad innebär ett amorteringsfritt lån?

Som de flesta andra svenskar har du kanske ett bostadslån eller någon annan form av lån. Då har du förmodligen stött på begreppet ”amorteringsfrihet” och "amorteringsfritt". Men vet du vad det betyder och innebär? I den här artikeln tar vi en titt på fördelarna och nackdelarna med amorteringsfrihet.

Ett nytt lån kan innebära en stor förändring av privatekonomin och för att göra det lite lättare för låntagaren erbjuder vissa banker amorteringsfrihet under en viss period. Amorteringsfrihet betyder att du inte betalar av på själva lånet. Istället betalar du bara räntan och eventuella avgifter.

Vad betyder amorteringsfritt?

Syftet med amorteringsfrihet är att ge låntagaren ett ekonomiskt andrum under en viss period. När du ansöker om amorteringsfrihet skjuter du lånet på framtiden och behöver bara betala räntan och eventuella avgifter. Därmed blir månadskostnaden lägre under den amorteringsfria perioden.

Hur lång amorteringsfrihet du kan få beror på vilket slags lån det gäller och varierar från bank till bank. För bostadslån kan banken bevilja amorteringsfrihet under lång tid, till exempel tio år, medan det för privatlån vanligtvis är max tre år som gäller.

I vissa fall kan låntagaren få avslag på sin ansökan om amorteringsfrihet, vilket vanligtvis beror på att banken har gjort bedömningen att vederbörande kan få problem med att betala tillbaka lånet när amorteringsfriheten upphör.

Betalningsuppskov

Vissa långivare erbjuder betalningsuppskov. Det betyder att du flyttar fram hela betalningen, och inte bara amorteringen. Ett exempel på detta är studielån hos Centrala Studiestödsnämnden, där man kan ansöka om att skjuta upp betalningen en månad om man har tillfälliga problem med att betala lånet.    

Om du till exempel har ett kreditkort och det uppstår en situation som gör att du har svårt att klara av betalningen kan du ansöka om att skjuta upp betalningen en månad. Men tänk på att räntorna fortsätter att löpa även om du tillfälligt får anstånd med att betala fakturan. Summa summarum kommer din skuld därmed att växa.

Fördelar och nackdelar med amorteringsfrihet

Fördelen med att få amorteringsfrihet är att det blir lättare att klara av utgifterna under en viss period. Om till exempel tvättmaskinen har gått sönder eller om bilen måste in på verkstad kan amorteringsfriheten minska den ekonomiska pressen och hjälpa dig att komma på fötter igen.

Nackdelen med amorteringsfrihet är att det totala beloppet du måste betala tillbaka ökar. För ett större lån kan skillnaden mellan att bara betala räntan och att betala ränta plus amortering vara flera tusen kronor i månaden. Skjuter du då amorteringarna på framtiden kan det bli tufft att betala tillbaka lånet när amorteringsfriheten upphör.

re:member privatlån: Räntan är rörlig och bestäms individuellt, årsränta är f.n. 10,05 % till 21,20 % (2024-05-01). Återbetalningstid 1 - 15 år. Baserat på ett lån om 150 000 kr återbetalat under 10 år, nominell ränta 15,6 %, uppläggningsavgift 395 kr betalar du 2 482 kr i månaden vid betalning med e-faktura, effektiv ränta är 16,85 % och totalt belopp att betala är 297 834 kr. För fullständiga villkor klicka här.