kreditupplysning.jpg

Kreditupplysning på privatpersoner

En kreditupplysning är information som hämtas av banker och långivare när du som privatperson ansöker om lån eller krediter. Informationen som hämtas ligger sedan till grund för om du ska bli beviljad lånet eller köpet, och baseras på din nuvarande ekonomiska situation, samt hur du skött dina lån och krediter tidigare.

När tas en kreditupplysning?

När du ansöker om lån eller kreditkort gör långivaren eller kreditkortsföretaget en kreditupplysning för att se över din betalningsförmåga. De tittar även på om du haft ekonomiska problem tidigare, och om du har fått några betalningsanmärkningar, för att avgöra om din ansökan bör godkännas.

Om du gjort ett köp och valt att betala med faktura kan även försäljaren be om en kreditupplysning för att se om du bör bli beviljad köp med faktura. Om din kreditvärdighet är låg kan du bli nekad fakturaköp, och måste betala köpet direkt.

Vilka företag gör kreditupplysningar?

UC är Sveriges största kreditupplysningsbolag, och de rapporterar alla kreditupplysningar till svenska banker. Detta innebär att många upplysningar hos UC kan innebära svårigheter att bli beviljad t.ex. bolån och billån av din privata bank.

Det finns även fristående kreditupplysningsbolag som inte påverkar din kreditvärdighet hos din bank, som t.ex. Creditsafe, Bisnode, Syna och Dedicas.

När du ansöker om privatlån hos re:member görs en kreditupplysning via UC för att kunna bevilja din ansökan och erbjuda dig ett låneförslag.

Hur går en kreditupplysning till?

Ett företag måste ha en legitim anledning till att göra en kreditupplysning på dig som privatperson. När de har fått informationen har de vanligtvis tillgång till den i två dygn. Du har alltid rätt att få veta vem som tagit en kreditupplysning på dig och varför. Om du misstänker att någon tagit en ogiltig kreditupplysning, bör du kontakta företaget för mer information och en eventuell utredning kring varför detta har skett.

Hur länge finns en kreditupplysning kvar?

Det tar ungefär sex veckor innan en registrerad låneansökan finns med på din kreditupplysning. En kreditupplysning är synlig i tolv månader, en betalningsanmärkning i 36 månader efter det att skulden har betalats av och skuldsaldo hos Kronofogden syns i 36 månader efter det att skulden har betalats av.

Vill du veta mer om dina möjligheter till ett lån? Ansök om privatlån utan säkerhet hos re:member här.

re:member privatlån: Räntan är rörlig och bestäms individuellt, årsränta är f.n. 10,05 % till 21,20 % (2024-05-01). Återbetalningstid 1 - 15 år. Baserat på ett lån om 150 000 kr återbetalat under 10 år, nominell ränta 15,6 %, uppläggningsavgift 395 kr betalar du 2 482 kr i månaden vid betalning med e-faktura, effektiv ränta är 16,85 % och totalt belopp att betala är 297 834 kr. För fullständiga villkor klicka här.