rantesats.jpg

Räntesats: Så fungerar ränta på lån

När du ansöker om ett lån betalar du alltid ränta på beloppet till långivaren. Det är viktigt att hålla koll på räntesatsen för att veta vad lånet kommer kosta dig i slutändan. Här finns mer information om räntesatser och räntor på lån.

Vad är en räntesats?

En räntesats innebär storleken på räntan i procent, till exempel 6 % ränta på ett lån på 100 000 kr. Skillnaden mellan räntesats och ränta är att ränta i sin tur är själva beloppet du betalar, i det här fallet 6 % på 100 000 kr, vilket blir 6000 kr.

När används räntesats?

Räntesats används både vid placering av pengar och privat sparande, samt när du ansöker och jämför olika lån. När du ska beräkna den löpande kostnaden för ditt lån jämför du olika räntesatser för att se vilken långivare som erbjuder det mest fördelaktiga alternativet.

Låg och hög räntesats

Räntesatsen påverkas av olika faktorer, till exempel din kreditvärdighet och bindningstiden, det vill säga hur lång avbetalningstid du har på ditt lån. du har en rörlig ränta, varierar räntan beroende på reporäntans upp- och nedgångar. Fast ränta påverkas inte av reporäntan och räntesatsen är därför i regel något högre.

Hur påverkar räntesatsen den månatliga kostnaden?

Räntesatsen påverkar hur mycket du kommer betala på ditt lån varje månad under din avbetalningsperiod. Om du har lånat 100 000 kr till en räntesats på 6 %, kan du använda denna formel för att räkna ut din årsränta:

Lånebelopp x räntesats = total ränta.

Det innebär: 100 000 x 0,06 = 6000 kr per år.

Om du vill veta vad din ränta per månad är, kan du dela 6000 på 12 och få fram 500 kr – du kommer därmed att betala 500 kr i ränta varje månad. Om du hade haft en lägre räntesats, hade din månatliga ränta alltså blivit lägre. Om du amorterar på lånet kan du även få lägre ränta, eftersom ditt totala lånebelopp sjunker, och du därmed har en mindre summa att betala ränta på.

Skillnad mellan effektiv ränta och nominell ränta

Nominell ränta är årsräntan på ditt lån, det vill säga avgiften för att låna pengar av långivaren. Effektiv ränta är den totala kostanden för lånet, inklusive nominell ränta och andra eventuella avgifter. Det är den effektiva räntan du ska hålla koll på när du jämför lån, för att få veta vad ditt lån kommer kosta dig i slutändan.

re:member privatlån: Räntan är rörlig och bestäms individuellt, årsränta är f.n. 10,05 % till 21,20 % (2024-05-01). Återbetalningstid 1 - 15 år. Baserat på ett lån om 150 000 kr återbetalat under 10 år, nominell ränta 15,6 %, uppläggningsavgift 395 kr betalar du 2 482 kr i månaden vid betalning med e-faktura, effektiv ränta är 16,85 % och totalt belopp att betala är 297 834 kr. För fullständiga villkor klicka här.