Hur vet jag om jag är kreditvärdig?
Funderar du på att ta ett lån, men är osäker på om din ansökan kommer att bli godkänd? Då kan det vara en bra idé att kontrollera din kreditvärdighet. Vi berättar hur det går till.
I Sverige är det praxis att långivaren tar en kreditupplysning på dig när du ansöker om ett privatlån eller ett kreditkort. Orsaken är att du inte behöver ställa någon säkerhet för den här typen av krediter och att långivaren därför tar en risk när de lånar ut pengarna. Syftet med kreditupplysningen är med andra ord att kontrollera att du har förutsättningar att betala tillbaka de pengar du lånar.
Många får avslag på sin ansökan efter kreditupplysningen, vilket kan bero på flera olika saker. Det vanligaste är att det finns betalningsanmärkningar eller aktuella inkassokrav registrerade. Ett lågt kreditbetyg kan även bero på andra saker som låg inkomst, att det finns många skulder registrerade etc.
Är jag kreditvärdig?
Enligt kreditupplysningslagen har du rätt att en gång per år få besked om ditt kreditbetyg, så att du slipper oroa dig över vilka uppgifter om dig som finns registrerade hos kreditupplysningsföretagen. Det enda du behöver göra för att få reda på om du är kreditvärdig är skicka en begäran till ett kreditupplysningsföretag. Det kan du enkelt göra på nätet.
Att ta en kreditupplysning på dig själv kan vara särskilt intressant om du funderar på att ta ett lån eller känner att du behöver ha bättre koll på din privatekonomi.
Få bra tips på hur du sätter upp en hushållsbudget här.
Spärra kreditupplysning – bedrägerispärr
Om du har utsatts för ett bedrägeri eller en identitetsstöld kan du spärra din kreditupplysning hos kreditkortsföretagen. Spärren förhindrar att det går att ta en kreditupplysning på dig och försvårar på så sätt fortsatta bedrägerier. När du aktiverar din spärr så spärras din kreditupplysning under en kortare period, men du kan inte lägga en spärr i förebyggande syfte.
Kan du se i kreditupplysningen om du är kreditvärdig?
Om du någon gång har ansökt om ett lån, kreditkort, mobilabonnemang etc. har du med all säkerhet även fått hem en kopia på kreditupplysningen i brevlådan. Det är kreditupplysningsföretaget skyldigt att skicka till dig när någon tar en kreditprövning på dig.
De vanligaste uppgifterna som registreras om privatpersoner är:
-
Namn, personnummer och adress. Uppgifterna hämtas från Statens personadressregister (SPAR).
-
Inkomst och innehav av fastighet. Uppgifterna hämtas från Skatteverkets skatteregister och fastighetstaxeringsregister.
-
Betalningsanmärkningar, obetalda skatter och avgifter eller misslyckade utmätningsförsök. Sådana uppgifter hämtas från Kronofogdemyndigheten.
Om det står en formulering som "ingen anmärkning registrerad" eller liknande betyder det att det inte finns någon betalningsanmärkning registrerad på dig hos det aktuella kreditupplysningsföretaget. Kreditupplysningskopian ska också innehålla uppgifter om vem som begärt upplysningen och varför.
re:member privatlån: Räntan är rörlig och bestäms individuellt, årsränta är f.n. 10,05 % till 21,20 % (2024-05-01). Återbetalningstid 1 - 15 år. Baserat på ett lån om 150 000 kr återbetalat under 10 år, nominell ränta 15,6 %, uppläggningsavgift 395 kr betalar du 2 482 kr i månaden vid betalning med e-faktura, effektiv ränta är 16,85 % och totalt belopp att betala är 297 834 kr. För fullständiga villkor klicka här.