kreditbetyg.jpg
Vad vill du förverkliga?

Upptäck fördelarna med ett privatlån från re:member.

Läs mer

7 tips för att få ett bättre kreditbetyg

Kreditbetyg, eller kreditvärdighet, är ett mått på din förmåga att betala räkningar i tid, samt om du har befintliga eller tidigare betalningsanmärkningar. Detta är något banker och långivare lägger stor vikt vid när de ska bestämma ränta och villkor när du ansöker om ett lån.

Vad är ett bra kreditbetyg?

Ett högt kreditbetyg innebär att din ekonomi ser bra ut, du har inga betalningsanmärkningar och har betalat dina fakturor och skulder i tid. Om du har ett högt kreditbetyg har du god chans att få en lägre ränta, medan ett lågt kreditbetyg innebär en större risk för långivaren vilket vanligtvis medför högre ränta för dig som låntagare.

Hur sätts ett kreditbetyg?

Kreditbetyget sätts utifrån från uppgifter som finns i din kreditupplysning, och även om du inte har en betalningsanmärkning kan det finnas en förhöjd risk att du får en, beroende på hur din ekonomi ser ut och har sett ut tidigare. Du kanske har tagit väldigt många lån under en kort period, vilket kan vara en indikation på att du har svårt att få pengarna att räcka till.

Undrar du varför du har fått avslag på din ansökan om privatlån? Läs mer här.

Håll koll på din kreditvärdighet

Om du har koll på hur ditt kreditbetyg ser ut, kan du enklare förhandla med banker och långivare om din ränta. Dessutom kan det vara en bra idé att hålla koll på betyget så att det inte blir sämre, om du sparar pengar för att t.ex. köpa bostad i framtiden.

Läs här om hur din ansökan om lån behandlas.

Vad har du för kreditvärdighet?

Om du vill se över din ekonomi och få koll på ditt eget kreditbetyg kan du beställa en kreditupplysning på dig själv. Detta går att göra hos flera kreditupplysningsföretag – t.ex. UC – och där får du en bra överblick över din nuvarande situation. Banken ger dig inte ett lån utan UC/kreditprövning.

Vem kan ansöka om ett privatlån? Läs mer här.

Sju tips för ett bättre kreditbetyg

Ett bra kreditbetyg skapas inte över en natt, men det finns några tips till dig som vill förbättra dina chanser till en bra kreditvärdighet i framtiden.

  • Betala alltid dina räkningar i tid, vänta inte till sista stund utan betala direkt när de kommer in.
  • Undvik fakturor genom att betala direkt vid köpet när möjligheten finns, då detta minskar risken för att du glömmer en betalning. Läs om vad du ska göra om du får en betalningspåminnelse här. 
  • Undvik smålån med olika betalningsmetoder, och samla hellre alla lån med ett större privatlån. Detta gör att du får bättre villkor och enklare kan hålla koll på vad som ska betalas, vilket minskar risken för betalningsanmärkningar.
  • Gör dig av med onödiga lån och skulder, betala av kreditkort och andra befintliga skulder.
  • Ta inga sms-lån då de kan göra så du hamnar i en skuldfälla du inte kan ta dig ur.
  • Gör bara kreditupplysningar när du verkligen måste – ett stort antal kreditupplysningar hos UC försämrar din kreditvärdighet.
  • Skaffa en medsökande till lånet – då kan ni tillsammans få en bättre kreditvärdighet än du kanske får på egen hand.

Vill du samla dina lån för att betala av skulder och få en bättre kreditvärdighet?

Ansök om ett privatlån utan säkerhet upp till 350 000 kr hos re:member här. 

re:member privatlån: Räntan är rörlig och bestäms individuellt, årsränta är f.n. 10,05 % till 21,20 % (2024-05-01). Återbetalningstid 1 - 15 år. Baserat på ett lån om 150 000 kr återbetalat under 10 år, nominell ränta 15,6 %, uppläggningsavgift 395 kr betalar du 2 482 kr i månaden vid betalning med e-faktura, effektiv ränta är 16,85 % och totalt belopp att betala är 297 834 kr. För fullständiga villkor klicka här.