Låna pengar utan UC?
Den som någon gång har ansökt om ett kreditkort vet att banken alltid tar en kreditupplysning hos UC. Varför är det så? Och kan man få ett kreditkort utan att det görs en kreditupplysning?
Nej, banker och andra långivare är faktiskt skyldiga att kontrollera att du har ekonomiska förutsättningar att betala räntor och amorteringar när du ansöker om ett kreditkort eller någon annan form av kredit. Därför är det praxis att långivaren tar en kreditupplysning på dig. Det går till på det viset att långivaren beställer en kreditupplysning från ett kreditupplysningsföretag. Om du vill veta vilka uppgifter som är registrerade om dig kan du ta en kreditupplysning på dig själv.
Varför tar banken en kreditupplysning när jag ansöker om ett kreditkort?
Att ta en kreditupplysning är det enklaste sättet för långivaren att ta reda på om du har ekonomiska förutsättningar att klara av att betala tillbaka de pengar du lånar. Eftersom kreditkort och privatlån vanligtvis ges utan krav på säkerhet, till exempel i form av pant i en bostad, tar långivaren en risk. Denna risk vill långivaren självklart minimera. På så sätt har den som tidigare skött sin ekonomi lättare att få kredit än den som misskött sig och har betalningsanmärkningar registrerade.
Läs också om lån med betalningsanmärkning här.
Vad är en kreditupplysning?
För att underlätta kreditgivning finns det kreditupplysningsföretag som förser banker och andra långivare med information om dig som söker kredit – en kreditupplysning.
En kreditupplysning innehåller framförallt uppgifter om dina ekonomiska förhållanden, bland annat din inkomst och om du har några betalningsanmärkningar. Men även andra personliga uppgifter kan ingå, till exempel din ålder och din civilstatus.
Kreditupplysningen innehåller dessutom ett allmänt omdöme om din ekonomiska status. Detta kallas kreditbetyg eller kreditvärdighet. Alla kreditupplysningsföretag använder lite olika modeller för att räkna fram kreditbetyget, men faktorer som vanligtvis påverkar är din inkomst, om du har stora eller många lån sedan tidigare, om du tagit lån nyligen, om det tagits många kreditupplysningar på dig, om du har betalningsanmärkningar etc.
De flesta kreditupplysningar lämnas genom att långivaren har en uppkoppling mot kreditupplysningsföretagets register. En kreditupplysning ska inte förväxlas med en kreditprövning, som är en helhetsbedömning av din betalningsförmåga.
Vad lägger långivarna vikt vid när de tar en kreditupplysning?
Kraven för att bevilja en kredit kan variera mellan olika långivare, men att den som ansöker har en fast inkomst och inga betalningsanmärkningar är vanligtvis minimikrav. Informationen i kreditupplysningen hämtas från offentliga register.
De vanligaste uppgifterna som registreras om privatpersoner är:
-
Namn, personnummer och adress. Uppgifterna hämtas från Statens personadressregister (SPAR).
-
Inkomst och innehav av fastighet. Uppgifterna hämtas från Skatteverkets skatteregister och fastighetstaxeringsregister.
-
Betalningsanmärkningar, obetalda skatter och avgifter eller misslyckade utmätningsförsök. Sådana uppgifter hämtas från Kronofogdemyndigheten.
Kreditkort från re:member
re:member flex är ett enkelt och smidigt kreditkort med individuell ränta. Kortet har ingen årsavgift och du har upp till åtta veckors räntefri kredit. Du bestämmer själv hur du vill betala tillbaka – allt på en gång eller lite varje månad. Om du betalar hela beloppet när du får fakturan så blir det faktiskt ingen ränta alls.
re:member flex: Ordinarie årsavgift 0 kr. Aviavgift vid e-faktura 0 kr (pappersfaktura 39 kr). Årsräntan sätts individuellt och är 9,74 %-28,24 % (2024-01-01), rörlig. Vid en utnyttjad kredit på 30 000 kr är den effektiva räntan 21,55 % vid betalning med e-faktura. Det sammanlagda belopp som ska betalas är 33 242 kr. Beloppet är uträknat utifrån ett exempel där krediten återbetalas med månatliga avbetalningsbelopp under 12 månader (avbetalningsbelopp i snitt 2 770 kr), årsräntan är 24,74 %, och 39 räntefria dagar utnyttjats samt där krediten nyttjas utan avgift för kontantuttag och pappersfaktura.
Kontantuttag kostar 3 % av uttaget belopp, dock lägst 35 kr per uttag. Valutaväxlingspåslag är 1,75 % på valutakursen. Betalas inte hela kontoskulden på en gång ska kontoskulden återbetalas genom månadsvisa betalningar om lägst 3 %. Inbetalningsbeloppet är dock lägst 200 kr, men högst skulden på kontot. Avtalet gäller tillsvidare och ångerrätt gäller. För fullständiga villkor tryck här.
Kreditgivare: Entercard Group AB (org nr 556673-0585) 105 34 Stockholm. Företaget står under tillsyn av Finansinspektionen.