betala-med-kort-i-grekland.jpg
re:member flex

Ingen årsavgift, individuell ränta och upp till 56 dagar räntefri kredit.

Läs mer om flex

Betala med kort i Grekland

Har du bokat en resa till Grekland och känner dig orolig nu när tidningarna dagligen rapporterar om problem att ta ut pengar från bankomater och banker?

Om du redan har bokat och betalat din resa till Grekland så är den här typen av problem med ekonomin i ett land dessvärre inget som gör att du kan avboka och få tillbaka pengarna från reseföretaget. Inte heller tjänsten Avbeställningsskydd täcker kostnaderna för en avbokning orsakat av detta.

Ta med både kort och kontanter

Redan innan den ekonomiska krisen så var kontantbetalning vanligare i Grekland än i många andra länder. Nu rapporteras det om att vissa restauranger och bensinmackar enbart tar emot betalning i kontanter. Därför är rådet att ta med sig ett eller flera kort samt mer kontanter än vanligt i euro.

Även om Greklands befolkning är begränsade från att ta ut att ta ut större belopp från både banker och bankomater, så finns inga sådana restriktioner för turister. Det är däremot viktigt att räkna med långa köer och att personalen inte alltid hinner med att fylla på bankomaterna i samma takt som pengarna tas ut.

Betala med kort

re:member rekommenderar dig att ta med minst ett betalkort samt ett eller flera kreditkort med Mastercard respektive Visa. Ett bra tips kan också vara att låsa in både kort och kontanter i ett kassafack på hotellet när de inte behövs.

Viktigt med reseförsäkring

Det kan förekomma proteststrejker och manifestationer i främst centrala Aten och Thessaloniki. Det kan i sin tur innebära att kommunikationerna påverkas. Undvik därför stora folksamlingar i städerna och följ med i nyhetsrapporteringen på engelskspråkiga www.ekathimerini.com och ta del av informationen som läggs upp på Svenska ambassaden i Atens hemsida. Var också ute i god tid när du ska förflytta dig inom landet.

Tänk också på att kolla upp dina reseförsäkringar innan du åker till Grekland. Har du en hemförsäkring ingår oftast en reseförsäkring där, men den är inte alltid heltäckande.

re:member flex: Ordinarie årsavgift 0 kr. Aviavgift vid e-faktura 0 kr (pappersfaktura 39 kr). Årsräntan sätts individuellt och är 9,74 %-28,24 % (2024-01-01), rörlig. Vid en utnyttjad kredit på 30 000 kr är den effektiva räntan 21,55 % vid betalning med e-faktura. Det sammanlagda belopp som ska betalas är 33 242 kr. Beloppet är uträknat utifrån ett exempel där krediten återbetalas med månatliga avbetalningsbelopp under 12 månader (avbetalningsbelopp i snitt 2 770 kr), årsräntan är 24,74 %, och 39 räntefria dagar utnyttjats samt där krediten nyttjas utan avgift för kontantuttag och pappersfaktura.

Kontantuttag kostar 3 % av uttaget belopp, dock lägst 35 kr per uttag. Valutaväxlingspåslag är 1,75 % på valutakursen. Betalas inte hela kontoskulden på en gång ska kontoskulden återbetalas genom månadsvisa betalningar om lägst 3 %. Inbetalningsbeloppet är dock lägst 200 kr, men högst skulden på kontot. Avtalet gäller tillsvidare och ångerrätt gäller. För fullständiga villkor tryck här.

Kreditgivare: Entercard Group AB (org nr 556673-0585) 105 34 Stockholm. Företaget står under tillsyn av Finansinspektionen.