kreditkort-guide.jpg
re:member kreditkort

Har du inte redan ett re:member kort?

Ansök här

Den stora kreditkortsguiden

Ett kreditkort är ett praktiskt och flexibelt sätt att låna pengar som ger många fördelar om kortet används på rätt sätt. I den här guiden hittar du svaren på många av de vanligaste frågorna om kreditkort.

Ordet ”kreditkort” är sammansatt av orden kredit och kort.

Kredit härstammar från det latinska ordet ”credere” som betyder ”att tro”. Med kredit menas alltså att ena parten i ett kontraktsförhållande är förpliktad att uppfylla sin del av avtalet där den andra parten förlitar sig på att han kommer att göra det i framtiden.

Med kort menas i detta sammanhang den fysiska plastbit som du brukar förvara i din plånbok.

Vad är ett kreditkort?

Ett kreditkort är ett betalkort som du kan använda för att betala varor och tjänster med. Skillnaden mellan ett kreditkort och ett vanligt bankkort är att du kan lägga betalningen på framtiden med ett kreditkort. Ett vanligt bankkort är knutet till ett konto i banken och när du gör ett köp dras betalningen direkt från ditt tillgodohavande på bankkontot medan ett kreditkort är knutet till din beviljade kredit.

När det gäller kreditkort är det banken eller finansbolaget som har utfärdat ditt kreditkort som ansvarar för betalningen – som senare ska återbetalas av dig. Man kan likna detta vid ett lån.

Hur mycket kan jag få i kredit?

Hos re:member kan du få upp till 120 000 kronor i kredit. Krediten du kan få vid ansökningstillfället är mellan 10 000 och 50 000 (baserar sig på en individuell kreditbedömning av dig). Efter åtta månader finns möjlighet att höja krediten upp till 120 000, efter det kan du ansöka om höjning av krediten var sjätte månad. Detta gör du på Mina Sidor eller i re:member-appen som kan laddas ned från App Store eller Google Play.

Du måste ha haft kortet i minst sju månader innan du kan öka din kreditgräns. Glöm inte att ange önskad kreditgräns samt kortnumrets åtta sista siffror när du ansöker om förhöjd kreditgräns.

Hur lång räntefri kredit får jag?

Hos re:member debiteras du ingen ränta om du återbetalar hela beloppet innan förfallodatum, när du fått din faktura. Du får en räntefri kredit på upp till 56 dagar. Din kredit ger dig på så sätt en bra reserv och en buffert för oväntade utgifter. Du kan välja mellan att betala allt på fakturans förfallodag – eller senare när det passar dig. Fakturan betalas på samma sätt som alla räkningar. Du kan beställa e-faktura hos din internetbank så att du får fakturan automatiskt på internetbanken vilket gör att du sparar 39 kronor i administrationskostnad. Allt du behöver göra är att godkänna räkningen och om du vill ändra beloppet kan du göra det.

Hur ofta kommer fakturan?

Du får en faktura en gång per månad med alla uttag och köp du har gjort med ditt re:member kreditkort under fakturaperioden. Du får din faktura kring den 20:e varje månad. Du kan också alltid hitta din faktura online genom att logga in på Mina Sidor

Vad kostar det att ha ett re:member flex kreditkort?

re:member flex är ett kreditkort med förmånliga villkor, och alltid utan årsavgift. Inga uppläggningskostnader eller pålägg utgår vid köp. Det kostar heller ingenting att ha ett extrakort. Administrationsavgiften för pappersfaktura är 39 kronor, men väljer du e-faktura slipper du denna kostnad.

Kan jag välja min egen PIN-kod?

En PIN-kod är en personlig sifferkod som du måste knappa in för att få tillgång till vissa tjänster. Koden fungerar som ett lösenord i till exempel uttagsautomater, internetbanker, mobiltelefoner eller passerkort. Vanligtvis har PIN-koden fyra siffror, vilket ger 10 000 möjliga kombinationer. Hos re:member kan du välja din egen PIN-kod till kreditkortet.

Med en PIN-kod som du själv har valt slipper du hamna i situationer där du glömt din kod eller blandar ihop den med koder till andra kort. För dig som redan har ett re:member-kort och gärna själv vill välja din kod är det enkelt att ändra koden på internetbanken. Du får i så fall ett nytt kort med den nya PIN-koden.

Så här gör du om du vill välja din egen PIN-kod:

  • Gå in på Mina Sidor

  • Logga in med ditt BankID

  • Välj ”ändra PIN-kod” och följ anvisningarna

Du får då ett nytt kort med posten inom 10 arbetsdagar. Ditt gamla kort spärras och blir ogiltigt så snart du har mottagit ditt nya kort. Den nya PIN-koden gäller inte förrän du mottagit ditt nya kort. Koden finns också tillgänglig på internetbanken om du skulle glömma den.

Tänk på att din PIN-kod är en värdehandling. Förvara den så att obehöriga inte kan komma åt den. Skriv inte ned den och lämna aldrig ut den till andra – inte ens till någon på banken eller polisen. Det ska inte vara möjligt att genom logisk slutledning komma fram till vilken kod du har, så din kod bör inte vara ditt födelsedatum, ditt postnummer eller liknande.

Vad gör jag om jag har glömt min kod?

Om du skulle glömma din PIN-kod hittar du den på Mina Sidor eller i re:member-appen. Du loggar bara in dig som vanligt med ditt Mobila BankID och trycker ”Visa PIN-kod”. Av säkerhetsskäl ska du ange kortets sista giltighetsdatum och logga in på nytt. Då kommer din PIN-kod att visas under 10 sekunder.

Vad händer om jag tappar bort kreditkortet?

Om du skulle tappa bort eller bli bestulen på ditt kreditkort är det viktigt att du anmäler det omedelbart. För att spärra kortet ringer du 0771-24 15 00. Du kan ringa när som helst på dygnet oavsett om du befinner dig i Sverige eller utomlands. Du får då en bekräftelse på att kortet är spärrat och vi skickar dig ett nytt kort.

Det kan en bra idé att anteckna telefonnumret till spärrtjänsten och ditt kortnummer så att de alltid finns lätt tillgängliga.

Hur kan jag använda kreditkortet?

Med ett re:member kreditkort har du hela 32 miljoner ställen världen över där du kan använda ditt kort – du kan handla varor och tjänster, handla på nätet eller ta ut kontanter i uttagsautomater eller på banker.

Det är ingen skillnad i kostnaden för uttag i uttagsautomater i Sverige och utomlands. Titta efter Mastercard-logon för att se om kortet gäller. Mer information om betalningsställen och uttagsautomater finner du hos Mastercard.

Varför ansöka om kreditkort?

Allt fler väljer att handla med kreditkort. Det är inte så konstigt när man tänker på alla fördelar det ger. Kreditkortet kan nämligen användas till så mycket. För de flesta är kreditkortet en bra och trygg vän att ha om man skulle drabbas av oväntade utgifter.

Du har inte bara pengar till det du önskar eller till oförutsedda köp, kortet ger dessutom en massa andra fördelar. I jämförelse med bankkort är det extra tryggt att använda kreditkort när man handlar på nätet. För dig som reser ofta lönar det sig också att ansöka om kreditkort. Om du betalar mer än 50 % av resan med re:member-kortet ingår en kompletterande reseförsäkring med avbeställningsskydd.

Handla med kreditkort på nätet

Det finns många fördelar med att handla på nätet. Du kan köpa nästan allt mellan himmel och jord, du slipper köa till kassan och du kan sköta alla dina inköp från soffan där hemma.

Fler och fler shoppar på nätet men alla är inte medvetna om vad säker kortanvändning innebär. Det finns mycket som kan hända när du till exempel handlar kläder online. Du kan bli utsatt för bedrägeri, det kan vara fel på varan du köpt eller också kan det hända att du inte får någon leverans överhuvudtaget. Om du betalar med kreditkort kan utfärdaren av kortet hjälpa dig så att du får ersättning för din ekonomiska förlust. Men betalar du med vanligt bankkort har du ingen möjlighet att klaga om det skulle uppstå problem.

Med ditt re:member flex kreditkort kan du även få rabatter när du handlar på nätet. Med förmånsprogrammet re:member reward kan du få upp till 25 % reward-rabatt i över 300 webbutiker. 

Betala resan med kreditkort

Det råder ingen tvekan om att vi älskar att resa. När vi beställer hotell eller hyrbil brukar leverantören reservera ett belopp på ditt konto som betalningsgaranti. Då är det en fördel att använda kreditkort i stället för ett vanligt bankkort som är knutet direkt till ditt konto. Med kreditkortet undviker du nämligen att de reserverade pengarna blir bundna.

När du är på resande fot är det högst troligt att du kommer att köpa någonting. Och som världens mest accepterade kort ger Mastercard tillgång till 32 miljoner inköpställen, till exempel butiker, restauranger och hotell. Du kan välja om du vill betala i svensk eller lokal valuta. Även om svensk valuta kan förefalla vara det tryggaste valet riskerar du att drabbas av en ogynnsam växlingskurs. Om du istället väljer lokal valuta undviker du ofördelaktiga valutakonverteringar och sparar pengar.

Försäkringar med kreditkortet re:member flex

I re:member flex ingår en kompletterande reseförsäkring med avbeställningsskydd när betalar mer än 50 % av resan med ditt re:member kreditkort. Du har även möjlighet att köpa till vårt Trygghetspaket där våra tre mest populära försäkringar ingår, för 129 kr per år. För att lägga till Trygghetspaketet loggar du in på Mina Sidor

Tilläggsförsäkring:

Ett extra skyddsnät vid ett plötsligt inkomstbortfall.

Så här ansöker du om ett kreditkort

Det är enkelt och går snabbt att ansöka om ett re:member kreditkort. Du fyller i ansökningsformuläret för kreditkort och sedan behandlas din ansökan av oss. Hela nio av tio som ansöker om kreditkort får svar genast.

Du signerar din ansökan elektroniskt med BankID. Då får du hem kreditkortet inom några få dagar.

Vad krävs för att min ansökan om kreditkort ska bli godkänd?

När du ansöker om ett kreditkort kommer kortutgivaren att titta på din kredithistorik för att bedöma om du kan få ett kreditkort eller inte. Det är alltså viktigt att ha en bra kredithistorik. Du måste anses vara kreditvärdig och inte ha några aktiva betalningsanmärkningar.

Det finns några faktorer som kan minska dina möjligheter att få kreditkort. Det som kreditkortsföretaget brukar kontrollera är:

  • Betalningsanmärkningar

  • Inkassoärenden

  • Sena inbetalningar

  • Ingen fast anställning

Man tittar också på din totala skuldbelastning för att försäkra sig om att du har betalningsförmåga. Försäkra dig om att alla upplysningar du lämnar ut i ansökningsformuläret är korrekta.

Hur återbetalar jag skulden på kreditkortet?

Hos re:member har du upp till 56 dagar räntefri kredit. Det innebär att ränta börjar löpa först efter fakturans förfallodag. Om du inte återbetalar hela beloppet kommer ränta att utgå på resterande utestående belopp. Observera att även om du väljer att skjuta upp betalningen måste du alltid betala minimibeloppet enligt fakturan, vilket är tre procent av utestående belopp – dock minst 200 kronor. Därutöver står det dig fritt att betala ner så mycket av den utnyttjade krediten som du önskar.

Kreditkort från re:member

Det är enkelt och går snabbt att ansöka om ett re:member kreditkort. Det enda du behöver göra är att fylla i ansökningsformuläret för kreditkort. Sedan behandlas din ansökan av oss. Du får svar inom några dagar.

Med re:member-appen får du full översikt över ditt saldo. Du kan också se alla transaktioner, tillgänglig köpgräns och ansöka om utökad kreditgräns. Appen är gratis och innehåller alltid den senaste, uppdaterade informationen. re:member-appen kan laddas ned från App Store eller Google Play. Du kan aktivera den med vanligt BankID eller Mobilt BankID. Klart!

re:member flex: Ordinarie årsavgift 0 kr. Aviavgift vid e-faktura 0 kr (pappersfaktura 39 kr). Årsräntan sätts individuellt och är 9,74 %-28,24 % (2024-01-01), rörlig. Vid en utnyttjad kredit på 30 000 kr är den effektiva räntan 21,55 % vid betalning med e-faktura. Det sammanlagda belopp som ska betalas är 33 242 kr. Beloppet är uträknat utifrån ett exempel där krediten återbetalas med månatliga avbetalningsbelopp under 12 månader (avbetalningsbelopp i snitt 2 770 kr), årsräntan är 24,74 %, och 39 räntefria dagar utnyttjats samt där krediten nyttjas utan avgift för kontantuttag och pappersfaktura.

Kontantuttag kostar 3 % av uttaget belopp, dock lägst 35 kr per uttag. Valutaväxlingspåslag är 1,75 % på valutakursen. Betalas inte hela kontoskulden på en gång ska kontoskulden återbetalas genom månadsvisa betalningar om lägst 3 %. Inbetalningsbeloppet är dock lägst 200 kr, men högst skulden på kontot. Avtalet gäller tillsvidare och ångerrätt gäller. För fullständiga villkor tryck här.

Kreditgivare: Entercard Group AB (org nr 556673-0585) 105 34 Stockholm. Företaget står under tillsyn av Finansinspektionen.