Bankkort, betalkort eller kreditkort?
Vad är det för skillnad mellan bankkort, betalkort och bankkort? Kanske har du tvärkoll. Eller också ingen aning. Många tror att betal-, bank- och kreditkort är ungefär samma sak. Men så är det inte. Tvärtom finns det avsevärda skillnader. Här ska vi reda ut de viktigaste och se på för- och nackdelar med de olika korttyperna.
Vad är ett bankkort?
Har du ett bankkort är det, precis som det låter, direkt kopplat till ditt bankkonto. I samma stund du betalar med kortet i butiken eller på internet dras pengarna från kontot.
Vad är ett betalkort?
Ett betalkort är till skillnad mot bankkortet inte kopplat till ditt bankkonto, därav dras inga pengar därifrån när du betalar med kortet. Betalar gör du istället i slutet av månaden då du får en faktura på hela månadens samlade inköp.
Vad är ett kreditkort?
Ett kreditkort fungerar ungefär som ett betalkort men här får du en faktura i slutet av varje månad, men du kan själv bestämma om du vill betala hela fakturan på en gång eller om du vill dela upp summan i flera delbetalningar. Väljer du att delbetala tillkommer ränta på det resterande skuldbeloppet, eftersom du då lånar pengarna av kreditkortsföretaget (kredit är ett annat ord för lån). Hur mycket ränta du får betala varierar något mellan olika kreditkort.
Vilket kort passar dig?
De allra flesta av de miljontals kortköp som dagligen görs i Sverige sker med bankkort. Principen med bankkort är enkel: summan du köper för försvinner från ditt bankkonto i samma stund som du betalar. Du kan när du vill kolla ditt saldo – hur mycket du har kvar på kontot – och på så sätt få veta hur stort ditt köputrymme är fram till nästa lön.
Men av och till kan du ju drabbas av oförutsedda utgifter, något som du inte hade räknat med och heller inte planerat för i din månadsbudget. Med ett kreditkort kan du välja att delbetala sådana utgifter och på så sätt sprida ut dem lite varje månad – vare sig det är tvättmaskinen som gått sönder eller bilen som måste till verkstad.
Vilka fler för- och nackdelar finns det med kreditkort? Ja, väljer du att utnyttja möjligheten till delbetalning innebär ju det att du får betala ränta på skuldbeloppet. Det blir alltså dyrare än om du hade betalat på en gång. Väljer du istället att betala hela fakturan på en gång, så slipper du ju räntan och kostnaden blir därför densamma som om du hade betalat med betal- eller bankkort. Du kan med andra ord välja från gång till gång vad som passar dig bäst. Utlandsresor kan vara en fördel att betala med kreditkort, eftersom det då ofta ingår avbeställningsskydd och andra typer av kompletterande reseförsäkringar.
Svårt att välja?
Har du svårt att bestämma dig? Då kan du göra som många andra: ha två eller flera kort. Du kan till exempel ha ett bankkort kopplat till ditt lönekonto som du använder för dina löpande utgifter och dessutom ett kreditkort för oförutsedda utgifter.
Kreditkort från re:member
Vill du ha ett smidigt kreditkort kan du ansöka om ett re:member flex från Mastercard. Kortet har till skillnad mot många andra kreditkort ingen årsavgift och dessutom upp till 56 dagar räntefri kredit. Med re:member flex kan du handla och ta ut kontanter både i Sverige och utomlands eftersom kortet kan användas på över 32 miljoner betalställen över hela världen, och du får även rabatt i över 300 webbutiker.
re:member flex: Ordinarie årsavgift 0 kr. Aviavgift vid e-faktura 0 kr (pappersfaktura 39 kr). Årsräntan sätts individuellt och är 9,74 %-28,24 % (2024-01-01), rörlig. Vid en utnyttjad kredit på 30 000 kr är den effektiva räntan 21,55 % vid betalning med e-faktura. Det sammanlagda belopp som ska betalas är 33 242 kr. Beloppet är uträknat utifrån ett exempel där krediten återbetalas med månatliga avbetalningsbelopp under 12 månader (avbetalningsbelopp i snitt 2 770 kr), årsräntan är 24,74 %, och 39 räntefria dagar utnyttjats samt där krediten nyttjas utan avgift för kontantuttag och pappersfaktura.
Kontantuttag kostar 3 % av uttaget belopp, dock lägst 35 kr per uttag. Valutaväxlingspåslag är 2 % på valutakursen. Betalas inte hela kontoskulden på en gång ska kontoskulden återbetalas genom månadsvisa betalningar om lägst 3 %. Inbetalningsbeloppet är dock lägst 200 kr, men högst skulden på kontot. Avtalet gäller tillsvidare och ångerrätt gäller. För fullständiga villkor tryck här.
Kreditgivare: Entercard Group AB (org nr 556673-0585) 105 34 Stockholm. Företaget står under tillsyn av Finansinspektionen.