vad-ar-kreditkort.jpg

re:member kreditkort

Har du inte ett re:member-kort?

Ansök om re:member flex här

Vad är ett kreditkort och hur fungerar det?

Ett kreditkort är ett kort som är kopplat till en kredit, vilket innebär att du får skjuta upp betalningen till senare. När du handlar med kortet lägger banken ut pengarna och du får sedan en faktura på dina köp varje månad. Du bestämmer själv om du vill betala alltihop på en gång eller dela upp summan i delbetalningar. 

Kreditkort som betalningsmedel

Idag är det vanligt att man har två kontokort, dels ett vanligt bankkort för dagliga inköp och dels ett kreditkort för oförutsedda utgifter. Den stora poängen med ett kreditkort är att du kan handla nu och betala senare. På så sätt kan du slå till direkt om ett bra erbjudande dyker upp, till exempel billiga flygbiljetter eller dylikt.

Priset du får betala för att skjuta upp betalningen är att banken lägger på ränta. Därför bör du inte använda ditt kreditkort i onödan. Du kan dock alltid undvika räntan genom att betala hela beloppet på en gång när du får månadsfakturan.

Kreditkort med bonus

Det finns många kortföretag (kallas även kortutgivare) på marknaden och självklart vill de att du ska använda just deras kreditkort. Därför erbjuder de ofta kreditkort med återbäring och andra förmåner, till exempel att du får poäng, eller pengar tillbaka, när du handlar med kortet.

Kreditkort på resan

Att betala med kort utomlands har flera fördelar, inte minst ur säkerhetssynpunkt. Ofta ingår både reseförsäkring och avbeställningsskydd när du betalar resan med kreditkortet, och om kortet skulle bli stulet så är det inte möjligt för bedragaren att tömma hela ditt bankkonto.

Hur mycket kan jag få i kredit?

Det varierar från bank till bank, men rent allmänt kan man säga att det beror på din inkomst, vilka övriga skulder och utgifter du har etc. När du ansöker om ett kreditkort gör banken en kreditbedömning för att undersöka om du har förutsättningar att klara av krediten.

Hur fungerar ett kreditkort, betalkort och bankkort?

Alla kontokort ser ungefär likadana ut – ett plastkort med ett chip och ditt namn präglat på kortet – men de fungerar lite olika. Följande lilla exempel beskriver skillnaden mellan de tre korten.

Du handlar mat i en livsmedelsbutik och betalar med ett:

Kreditkort: Kortföretaget betalar butiken och du får sedan en faktura på de köp du gjort under månaden, men du väljer själv om du ska betala hela beloppet eller dela upp det på flera delbetalningar. Kortet är med andra ord kopplat till en kredit. Vanligtvis finns det ett minimibelopp som du måste betala varje månad, till exempel 200 kr.
Betalkort: Kortföretaget betalar butiken och du får sedan en faktura på de köp du gjort under månaden. Bensinkort är ett exempel på ett betalkort.
Bankkort: Kortföretaget betalar butiken och drar sedan pengarna från ditt bankkonto. 

Kreditkortets historia

Idén med att betala med kreditkort kläcktes år 1949 av amerikanen Frank McNamara, som under en affärslunch på en restaurang i New York upptäckte att han hade glömt plånboken, vilket slutade med att hans fru fick åka hem och hämta den. För att undvika liknande pinsamheter i framtiden fick han idén att starta ett företag som kunde agera mellanhand för gäster som ville skjuta upp sin betalning för restaurangbesöket och istället betala direkt till företaget i slutet av månaden. På det viset kom Diners Club till, världens första kreditkortsföretag.   

Läs även om de fem vanligaste myterna om kreditkort här.

Vanliga frågor om kreditkort

Vad är en kortutgivare?
En kortutgivare är en finansiell institution, ofta en bank, som ger ut ett kort till en privatperson eller till ett företag.

Vad är utnyttjad kredit?
Det totala belopp du har utnyttjat på ditt kreditkort och som du måste sedan kan behöva betala ränta för. Om du betalar hela kreditkortsfakturan i slutet av månaden behöver du vanligtvis inte betala någon ränta.

Vad är en kreditupplysning?
En kreditupplysning är inhämtning av information om en persons betalningsanmärkningar, inkomster och skulder. När någon tar en upplysning på dig, till exempel i samband med att du ansöker om ett kreditkort, får du alltid en kopia på kreditupplysningen skickad till dig, så att du kan se vem som har bett om den och vilken information som har lämnats ut.

Vad är en övertrasseringsavgift?
En avgift du måste betala om du överskrider kreditgränsen för ditt kreditkort.

Kreditkort från re:member

re:member kreditkort har många fördelar. Du får bland annat upp till 120 000 kr i kredit och upp till 56 dagar räntefri kredit. Betalar du även mer än 50 % av din resa med re:member-kortet ingår en kompletterande reseförsäkring.

Att ansöka om re:member kreditkort är helt oförpliktande, och alltså inte bindande. Du kan snabbt och enkelt ansöka om kreditkort från re:member här. 

re:member flex: Ordinarie årsavgift 0 kr. Aviavgift vid e-faktura 0 kr (pappersfaktura 39 kr). Årsräntan sätts individuellt och är 9,74 %-28,24 % (2024-01-01), rörlig. Vid en utnyttjad kredit på 30 000 kr är den effektiva räntan 21,55 % vid betalning med e-faktura. Det sammanlagda belopp som ska betalas är 33 242 kr. Beloppet är uträknat utifrån ett exempel där krediten återbetalas med månatliga avbetalningsbelopp under 12 månader (avbetalningsbelopp i snitt 2 770 kr), årsräntan är 24,74 %, och 39 räntefria dagar utnyttjats samt där krediten nyttjas utan avgift för kontantuttag och pappersfaktura.

Kontantuttag kostar 3 % av uttaget belopp, dock lägst 35 kr per uttag. Valutaväxlingspåslag är 1,75 % på valutakursen. Betalas inte hela kontoskulden på en gång ska kontoskulden återbetalas genom månadsvisa betalningar om lägst 3 %. Inbetalningsbeloppet är dock lägst 200 kr, men högst skulden på kontot. Avtalet gäller tillsvidare och ångerrätt gäller. För fullständiga villkor tryck här.

Kreditgivare: Entercard Group AB (org nr 556673-0585) 105 34 Stockholm. Företaget står under tillsyn av Finansinspektionen.