Vad är en betalningsanmärkning?

En betalningsanmärkning, också kallad en prick, kan du få om du inte betalar en skuld i tid. Ärendet går då vidare till inkasso och slutligen Kronofogden, som ser till att anmärkningen registreras hos kreditupplysningsföretagen. En betalningsanmärkning kan göra det svårt för dig att få lån och mindre krediter, såsom mobilabonnemang eller hyreskontrakt.

Om du har en betalningsanmärkning som enskild företagare, påverkar det även din privata kreditvärdighet eftersom din och bolagets ekonomi är densamma.

Hur länge finns en betalningsanmärkning kvar?

För att ta reda på hur din kreditvärdighet ser ut kan du logga in hos ett kreditupplysningsföretag och göra en kreditupplysning på dig själv. En betalningsanmärkning ligger kvar i tre år, även om du har betalat din skuld. Anmärkningen avslöjar att du inte har betalat din skuld i tid, vilket är viktig information för eventuella kreditgivare.

Om du bara har en anmärkning och skulden är betald, är det möjligt att göra anmärkningen osynlig. Detta innebär att den finns kvar, men inte syns i några register. Om du får ytterligare en betalningsanmärkning blir den första synlig igen, och du sänker din kreditvärdighet ytterligare. Att alltid betala sina räkningar i tid är det absolut bästa sättet att undvika betalningsanmärkningar.