kreditkort-myter.jpg
re:member flex

Ingen årsavgift, individuell ränta och upp till 56 dagar räntefri kredit.

Läs mer om flex

Fem myter om kreditkort

Det finns många myter kring kreditkort som är mer eller mindre felaktiga. Oftast beror dessa myter på okunskap. Här har vi samlat de fem vanligaste missförstånden om kreditkort, så att du en gång för alla får reda på vad som verkligen gäller.

1. Det är dyrare att handla med kreditkort än med kontanter.

Det behöver det inte vara, det viktigaste är att man använder sitt kort ansvarsfullt. Det kan löna sig att ansöka om ett kreditkort med 0 kronor i årsavgift. Kreditkortet re:member flex är ett sådant kort - och väljer du bort pappersfaktura så slipper du dessutom aviavgifterna. Om du också ser till att alltid betala hela fakturabeloppet tillkommer ingen ränta. Undantaget om du gjort Överföring till eget bankkonto/Betalat räkning med ditt kort som är räntebärande från dag ett). Observera att räntan är alltid eftersläpande och redovisas på nästkommande kontoutdrag.

2. Det är osäkert med kreditkort, bedragare kan komma över mina uppgifter och sno pengarna.

Tvärtom är det tryggare att handla med ett kreditkort än med kontanter. Visst förekommer det att en bedragare kan komma över uppgifterna på kortet och handla på nätet eller rentav lyckas skapa en kopia av ditt kort för att ta ut pengar. Men till skillnad från när en tjuv tar dina kontanter ur plånboken så går kreditkortsföretaget in och reglerar skulden om du inte har varit oaktsam med kortet. Tänk på att du alltid måste hålla uppsikt över kortet och aldrig lämna ut ditt kortnummer, pin-kod eller lösenord till någon.

3. Det funkar inte överallt.

Om du ser till att alltid ha minst två kort med dig, exempelvis ett re:member-kort och antingen ett annat kreditkort eller ditt bankkort, så är risken rätt liten att du inte ska kunna betala med ditt kort i ditt vardagsliv eller på semestern. Ett re:member Mastercard kan man betala med över hela världen, inget annat kort är mer accepterat. I länder som exempelvis Grekland, där det fortfarande är vanligt att man betalar med kontanter så bör man däremot alltid se till att ha minst två kort och även kontanter med sig.

4. Det är höga räntor.

Det stämmer att kreditkort har högre räntor än till exempel bolån eller blancolån, men om du betalar du hela fakturabeloppet innan förfallodatumet med något av våra re:member-kort så tillkommer ingen ränta alls. Räntekostnaderna kommer först när man väntar med att betala. 

5. Man handlar för mycket och tappar kontrollen på ekonomin.

Så behöver inte nödvändigtvis vara fallet. Har du ett kreditkort från re:member så får du varje månad en månadsfaktura där du kan se exakt var du handlat under månaden som gått. Detta gör att du kan få en bra överblick av din ekonomi och ser vad pengarna har gått till. Ser du dessutom till att alltid betala hela fakturabeloppet tillkommer inga räntekostnader.

Här kan du läsa mer om fördelarna med kreditkort.

Ansök här

re:member flex: Ordinarie årsavgift 0 kr. Aviavgift vid e-faktura 0 kr (pappersfaktura 39 kr). Årsräntan sätts individuellt och är 9,74 %-28,24 % (2024-01-01), rörlig. Vid en utnyttjad kredit på 30 000 kr är den effektiva räntan 21,55 % vid betalning med e-faktura. Det sammanlagda belopp som ska betalas är 33 242 kr. Beloppet är uträknat utifrån ett exempel där krediten återbetalas med månatliga avbetalningsbelopp under 12 månader (avbetalningsbelopp i snitt 2 770 kr), årsräntan är 24,74 %, och 39 räntefria dagar utnyttjats samt där krediten nyttjas utan avgift för kontantuttag och pappersfaktura.

Kontantuttag kostar 3 % av uttaget belopp, dock lägst 35 kr per uttag. Valutaväxlingspåslag är 1,75 % på valutakursen. Betalas inte hela kontoskulden på en gång ska kontoskulden återbetalas genom månadsvisa betalningar om lägst 3 %. Inbetalningsbeloppet är dock lägst 200 kr, men högst skulden på kontot. Avtalet gäller tillsvidare och ångerrätt gäller. För fullständiga villkor tryck här.

Kreditgivare: Entercard Group AB (org nr 556673-0585) 105 34 Stockholm. Företaget står under tillsyn av Finansinspektionen.