guide-renovera-badrum.jpg
Vad vill du förverkliga?

Upptäck fördelarna med ett privatlån från re:member.

Läs mer

Renovera badrum

Genom att följa dessa tips så undviker du de vanligaste renoveringsmissarna och får ett badrum som du kan vara nöjd med i många år framöver.

Badrummet är ofta det dyraste rummet att renovera, men just därför gäller det att se till att det görs ordentligt när man ska renovera badrum. En liten tröst är att badrumsrenovering omfattas av reglerna för ROT-avdrag, vilket betyder att du endast betalar för 70 procent av arbetskostnaden när du anlitar hantverkare.

Ha koll på branschreglerna 

När du ska renovera badrummet är det viktigt att du följer byggreglerna. I Sverige finns det två versioner av reglerna för badrum: GVKs ”Säkra våtrum” eller ”Byggkeramikrådets branschregler för våtrum (BBV)”. Enligt försäkringsbolagen är de två versionerna jämförbara. Det viktiga är att du följer en av dem när du ska renovera badrum så att arbetet blir utfört på ett fackmannamässigt sätt.

Funderar du på att göra jobbet med att renovera badrummet själv bör du först tala med ditt försäkringsbolag. En del försäkringsbolag ersätter bara skador i badrummet om jobbet är utfört av en auktoriserad fackman.

Renovera ett litet badrum

Har du ett litet badrum och är osäker på hur du ska få plats med allt? Som tur är finns det många smarta lösningar som hjälper dig att spara utrymme. Genom att välja en vägghängd toalett och en duschkabin med dörrar som går inåt frigör du golvyta. Och håll dig till ljusa färger, så känns rummet större.

Renovera ett gammalt badrum

Bor du i ett äldre hus kanske badrummet behöver en rejäl ansiktslyftning. Förutom att kakla om kan du passa på att byta ut badrumsporslinet. Om du ska renovera ett gammalt badrum och det var många år sedan badrummet renoverades bör du kontrollera att det inte finns mögel i golv, väggar och tak innan du sätter igång.

Det här kan du göra själv när du ska renovera badrum

Mycket av arbetet med att renovera badrummet kan du göra själv om du vill få ner kostnaderna, till exempel ta bort kakel och riva väggar, men prata med företaget som ska utföra renoveringen så att du inte river för mycket. Om du är händig kan du även montera nya skivor på golv/väggar och sätta kakel.

Det här ska du inte göra själv när du ska renovera badrummet

  • Installera el. Samtliga eljobb i badrum måste utföras av behörig elektriker.
  • Koppla ur rör till toalett, tvättställ, dusch och badkar.
  • Installera VVS. Ska utföras av behörig installatör som följer branschreglerna Säkert Vatten.
  • Montera nytt tätskikt. Ska utföras av våtrumsbehörig person som följer anvisningar/regler från Byggkeramikrådet och GVK.
  • Montera golvbrunn. (källa: Vi i villa)

Fast pris från hantverkare

Ska du totalrenovera ett badrum får du räkna med att det kostar ca 200–250 000 kronor.

Ta in offerter från flera företag och se till att ni är överens om alla detaljer innan arbetet påbörjas. Efter renoveringen är företaget skyldigt att lämna ett våtrumsintyg som bekräftar att arbetet utförts enligt gällande regler. Detta är viktigt, inte minst för att det annars finns risk för att hemförsäkringen inte gäller.

Behöver du låna pengar till att renovera badrum?

Hos re:member kan du låna mellan 10 000 och 350 000 kronor utan krav på säkerhet. Använd lånekalkyl för att se vad månadskostnaden blir för det belopp du vill låna. Med ett privatlån från re:member har du alltid pengar till hands om någonting händer eller om du behöver få något gjort här och nu. Här finns allt du behöver veta om privatlån från re:member.

Ansök om re:member privatlån här. 

re:member privatlån: Räntan är rörlig och bestäms individuellt, årsränta är f.n. 10,05 % till 21,20 % (2024-05-01). Återbetalningstid 1 - 15 år. Baserat på ett lån om 150 000 kr återbetalat under 10 år, nominell ränta 15,6 %, uppläggningsavgift 395 kr betalar du 2 482 kr i månaden vid betalning med e-faktura, effektiv ränta är 16,85 % och totalt belopp att betala är 297 834 kr. För fullständiga villkor klicka här.