Vad vill du förverkliga?

Upptäck fördelarna med ett privatlån från re:member.

Läs mer

Effektiv ränta

Den effektiva ränta visar vad du faktiskt betalar på lånet, och inkluderar avgifter och andra kostnader, som uppläggningskostnad och aviavgift. 

När du tecknar ett lån hos en bank eller långivare bör du alltid se efter lägsta möjliga räntan, som är det du betalar för att de ska låna ut pengar till dig. Lånets storlek och vilken ränta du får är beroende av en individuell kreditvärdering som görs på dig. I den värderingen kollar man bland annat på din ekonomiska situation, som inkomst, utgifter och andra skulder, i tillägg till den generella räntan på marknaden. 

Det finns två typer av ränta du bör känna till när du ansöker om lån - effektiv och nominell ränta

Vad är effektiv ränta?

Den effektiva räntan visar den totala kostnaden för ditt lån, och är inkluderat avgifter och kostnader. Därför är den effektiva räntan allti högre än den nominella. Det betyder att det är den effektiva räntan du behöver förhålla dig till för att veta vad du faktiskt ska betala för ditt lån. 

Vad är nominell ränta?

Den nominella räntan visar grundräntan för ditt lån, då den är utan avgifter och kostnader. Därför är den nominella räntan alltid lägre än den effektiva. När du ska jämföra lånekostnader, säger den nominella räntan inget om vad du faktiskt ska betala för ditt lån. 

Hur beräknas effektiv ränta?

Den effektiva räntan = årsräntan + alla avgifter för lånet, men här ska man också ta hänsyn till hur ofta och hur mycket man betalar av på lånet vid varje betalningstillfälle. Den effektiva räntan beräknas alltså utifrån den nominella räntan plus de avgifter du betalar i tillägg. Denna kan därför skilja sig beroende på om du exempelvis betalar aviavgift eller ej. 

I vår lånekalkyl kan du beräkna din effektiva ränta, fyll bara i lånebelopp, nominell ränta, återbetalningstid, hur ofta du betalar samt ytterligare eventuella avgifter/kostnader. 

Vad är skillnaden mellan effektiv ränta för ett annuitetslån och ett lån med rak amortering?

Med rak amortering betalar du lika stor amortering varje månad. I tillägg betalar du ränta på skulden som återstår. Eftersom skulden minskar, minskar även andelen ränta och du betalar ett mindre och mindre totalt belopp varje månad. 

Med ett annuitetslån betalar du alltid samma månadssumma. I början är delen ränta större än delen amortering, men i takt med att du betalar av på lånet betalar du mindre i ränta och mer i amortering. 

Vad är skillnaden mellan effektiv ränta och nominell ränta?

Eftersom den effektiva räntan inkluderar alla kostnader kopplat till lånet, och den nominella räntan inte gör det, kan skillnaden mellan dem vara många procent. Det är därför viktigt att du inte låter dig frestas av den nominella räntan, då den effektiva räntan är den som visar totalkostnaden.