Rak amortering

Med ett lån med rak amortering betalar du samma amorteringssumma genom hela lånets återbetalningstid. I början kommer räntedelen vara högre, och sjunka i takt med att du reducerar restskulden. Det gör att det totala månadsbeloppet minskar i takt med att skulden gradvis blir mindre. 

När du lånar pengar utan säkerhet, är rak amortering mindre vanligt än annuitetslån. Rak amortering är däremot den mest använda modellen vid bolån. 

Så här ser ett lån med rak amortering ut

rak-amortering.jpg

I kolumnerna ser du hur räntor och amorteringar fördelas i ett lån med rak amortering. Delen ränta sjunker, samtidigt som delen amortering förblir densamma varje månad. 

Hur bestäms ränta och amortering för ett lån med rak amortering?

När du ansöker om ett lån med rak amortering är det långivaren som bestämmer räntan, som beräknas i procent på lånebeloppet. Detta görs som regel efter en individuell värdering av din personliga ekonomi som räknas ut utifrån inkomst, andra lån och skulder, kreditvärdighet och den generella räntan på marknaden.

Banken tar en risk när de lånar ut pengar till sig. Och ju högre risk de tar, desto högre blir den effektiva räntan och därmed amorteringen på lånet vara. 

Fördelar med rak amortering

  • Totalkostnaden för ett lån med rak amortering är lägre än annuitetslån. Detta beror på att amorteringen sker snabbare från början. 
  • Räntekostnaderna sjunker, och du får rymligare ekonomi i takt med att lånet betalas tillbaka. Det är positivt om du ska trappa ner på jobbet eller pensionera dig innan lånet är återbetalt. 
  • Lån med rak amortering är bra för dig som har möjlighet att betala högre månadsbelopp  i början av lånets löptid

Nackdelar med rak amortering

  • På grund av högre månadsbelopp i början kan ekonomin lida
  • Annuitetslån är mer förutsägbart eftersom du alltid betalar samma månadsbelopp varje månad, vilket kan vara lättare att planera. För lån med rak amortering skiljer sig månadsbeloppet, vilket kan göra det rörigt. 

Observera att du ej kan ansöka om lån med rak amortering hos re:member, vi erbjuder bara annuitetslån. Detta är endast en informerande artikel.