Vad vill du förverkliga?

Upptäck fördelarna med ett privatlån från re:member.

Läs mer

Nominell ränta

Nominell ränta är den räntesats du betalar på lånet till banken eller långivaren du tecknat lånet från. 

Räntan är det du behöver betala för att få låna pengar. Det är därför till din fördel om den är så låg som möjligt. När du ansöker om ett lån, utförs en kreditvärdering av dig, och vilken ränta och lånebelopp du blir beviljat är beroende av denna. I kreditvärderingen kollar man på personlig ekonomi som exempelvis inkomst, utgifter och andra eventuella skulder. Även den generella räntan på marknaden tas med i värderingen. 

När du ansöker om ett lån är det två typer av räntor du behöver känna till - nominell och effektiv ränta

Vad är nominell ränta?

Den ena är den nominella räntan, som endast visar grundräntan på ditt lån. Eftersom den nominella räntan är utan avgifter och kostnader, är den alltid lägre än den effektiva räntan. När du ska jämföra lånekostnader, säger därför den nominella räntan inte allt om hur mycket den totala kostnaden blir. 

Vad är effektiv ränta?

Den andra är den effektiva räntan, som visar den totala kostnaden för ditt lån, det vill säga den nominella räntan plus avgifter och andra kostnader. Eftersom den effektiva räntan inkluderar avgifter och kostnader, är den alltid högre än den effektiva räntan. Det är därför denna räntan är bättre att använda som måttstock när du jämföra lån. Den visar det du faktiskt ska betala på ditt lån. 

Vad är skillnaden mellan nominell och effektiv ränta?

Eftersom den nominella räntan endast visar räntesatsen på lånet, och den effektiva räntan visar den nominella räntan plus kostnader och avgifter, kan skillnaden vara på många procent. Därför är det viktigt att du inte ser dig blind på en låg nominell räntan då det är den effektiva räntan som visar totalkostnaden.