Amortering

Amortering är det belopp du betalar av på ditt lån vid varje betalningstillfälle. När man tecknar ett lån, betalas det i huvudsak av med amortering, ofta varje månad. Summan du betalar består då av amortering, ränta och eventuella avgifter som banken/kreditgivaren tar. 

Hur mycket bör man amortera?

För varje gång du amorterar, minskar lånebeloppet du är skyldig. Storleken på amorteringen är beroende av hur lång återbetalningstid du har avtalat med banken. Ju kortare återbetalningstid du har, desto större blir det månatliga amorteringsbeloppet. Fördelen med det är att din totala kostnad blir lägre, då du inte betalar lika mycket i ränta. 

Om du väljer en längre återbetalningstid, kommer varje månadskostnad bli lägre. Nackdelen är att totalkostnaden för lånet blir högre. Anledningen till detta är att du behöver betala ränta och avgifter varje månad, förutom amortering. 

Rak amortering eller annuitetslån

Det finns olika modeller när det gäller amortering. Rak amortering är den modell som oftast används vid bolån, och annuitetslån den som används mest frekvent vid privatlån/blancolån. 

Läs mer om annuitetslån och rak amorteringhär. 

Testa att göra vår lånekalkyl och se hur din månadskostnad skulle se ut med olika återbetalningstider om du skulle ta ett lån.