Varför är räntan högre för ett blancolån än ett bolån?

Eftersom ett blancolån är ett lån utan säkerhet löper långivaren en högre risk med att låna ut pengar, till skillnad från ett lån där exempelvis din bostad står som säkerhet för lånet. Ett blancolån är helt enkelt ett lån där långivaren, till exempel en bank eller ett finansbolag, inte ställer några krav på säkerhet. Det privatlån som re:member erbjuder är ett exempel på ett lån utan säkerhet.

Jämför detta med till exempel ett bostadslån, där bostaden vanligtvis används som säkerhet för lånet. Det innebär att banken kan kräva att du säljer bostaden om du inte klarar av att betala tillbaka lånet.

Fördelen med ett blancolån är att din ansökan behandlas snabbt och att du kan använda pengarna till vad du vad du vill, till exempel att renovera hemma, åka på en lång resa eller köpa något du har drömt om länge. I gengäld får du betala lite mer i ränta när du tar ett blancolån. Men det är kanske inte ett orimligt krav med tanke på att det är ett lån utan säkerhet och långivaren därmed tar en viss risk.

Med vår lånekalkyl kan du enkelt se hur mycket du kan låna, vad månadskostnaden blir och vilka räntor som gäller.