stor-guide-om-privatlan.jpg

Den stora låneguiden om privatlån

Vad innebär ett privatlån och vad betyder egentligen effektiv ränta? I den här låneguiden får du svar på det mesta som gäller privatlån – från hur du ansöker till hur du räknar ut din månadskostnad samt information om privatlån från re:member. 

Vad är ett privatlån?

Ett privatlån är ett lån utan säkerhet, vilket innebär att du inte behöver använda din bostad, din bil eller liknande som säkerhet när du tecknar lånet. Lånet har en fast avbetalningsplan med månadsvisa inbetalningar som hjälper dig att få en bättre översikt över din ekonomi. Många väljer att samla dyra smålån, som till exempel kreditkortsskulder, genom att teckna ett privatlån eftersom räntan oftast är något lägre.

Villkoren för privatlånet regleras i ett avtal som kallas skuldebrev. Skuldebrevet innehåller uppgifter om lånebelopp, villkor, återbetalningstid, ränta och avgifter som till exempel uppläggningskostnad, fakturakostnad med mera.

Hur mycket får jag låna?

Hur mycket du kan och får låna varierar från bank till bank, liksom återbetalningstiden. re:member erbjuder:

  • Privatlån från 10 000 till 350 000 kronor
  • Upp till 15 års återbetalningstid
  • Rörlig ränta

Vad kostar ett privatlån?

När du tar ett privatlån betalar du ränta på lånebeloppet. Räntan beräknas i procent. För re:members privatlån är räntan individuell och baseras på den kreditprövning som görs i samband med din ansökan. Men det finns två olika slags räntor och här är skillnaden:

  • Nominell ränta: Den grundläggande ränta du ska betala för ditt lån.

  • Effektiv ränta: Den ränta du ska betala plus avgifterna för lånet.

De flesta banker har dessutom en uppläggningsavgift. Avgiften är en engångskostnad och varierar i storlek. Uppläggningsavgiften dras vanligtvis från lånebeloppet innan det betalas ut.

Det är också vanligt att långivaren tar ut en mindre avgift för att hantera din månadsfaktura. Denna avgift kan du oftast undvika genom att betala med autogiro och e-faktura.

Hur räknar jag ut kostnaden för ett privatlån?

Med re:members lånekalkyl kan du enkelt se hur mycket du kan låna, vad månadskostnaden blir och vilka räntor som gäller. Välj lånebelopp och önskad återbetalningstid så visas månadskostnaden vid olika räntesatser.

Vad kan jag låna till?

Ibland dyker det upp oförutsedda utgifter, till exempel på grund av att tvättmaskinen har gått sönder eller att bilen måste repareras. Men det finns även andra tillfällen när det kan vara en bra idé att ansöka om ett privatlån:

Ett bra erbjudande dyker upp
Du har kanske en lista över saker och ting du gärna vill köpa. Drömmer du om en liten fyrbent vän, eller en husvagn och får ett bra erbjudande kan ett privatlån från re:member vara en lösning.

Äntligen semester
Drömmer du om vita stränder i ett exotiskt land, eller kanske en oförglömlig resa till New York? Med ett privatlån kan du uppfylla resedrömmen redan i år.  

Renoveringsbehov
Nästan en av tre svenskar lägger mer än 200 000 kronor på att renovera köket hemma. Ett annat rum som ofta behöver fixas till är badrummet. Har du sålt lägenheten och är på gång att bygga ditt drömhus kan det hända att det dyker upp oförutsedda kostnader under byggarbetet. Då kan det vara bra att ha en buffert.  

Samla små lån
Om du har många smålån och kreditkortsskulder etc. kan det löna sig att samla dem i ett privatlån. På så sätt får du ner dina månatliga utgifter och med bara en månadsfaktura blir det lättare att hålla ordning på ekonomin.

Vad krävs för att min ansökan om privatlån ska godkännas?

Vilka krav som ställs på dig som ansöker ett privatlån varierar från bank till bank, men det finns vissa minimikrav som är gemensamma för de flesta banker. re:member har följande minimikrav:

  • Du ska ha fyllt 18 år

  • Du ska ha en fast inkomst

  • Du får inte ha några registrerade betalningsanmärkningar

Med fast inkomst menas en registrerad inkomst, såsom skattepliktig inkomst. Många känner inte till att alla former av socialt understöd också räknas som inkomst, liksom alla biinkomster, till exempel hyresintäkter. Du måste kunna dokumentera alla dina uppgivna inkomster.

Du kan få betalningsanmärkning på grund av obetalat inkassoärende, utmätning, löneinförsel eller liknande som registrerats hos kreditupplysningsföretagen. Har du en aktiv betalningsanmärkning kan du få avslag på din låneansökan.

Andra krav

När du ansöker om ett privatlån görs dessutom en individuell kreditbedömning av dig där vi tittar på din betalningshistorik, dina inkomster, dina tillgångar, skulder och ditt kreditbetyg.

I slutändan är det din ekonomiska totalsituation som avgör om du beviljas lån eller inte. Din personliga ekonomi avgör hur hög räntan blir på eventuellt låneerbjudande.

Hur ansöker du om privatlån?

När du har bestämt dig för att ansöka om ett lån är proceduren enkel. Du får fram ett formulär som du fyller i. Det är viktigt att du lämnar alla begärda uppgifter och att du lämnar korrekt information så att din ansökan inte blir försenad på grund av att banken måste ta fram korrekt information. När ansökan kommer in görs en kreditkontroll av dig som utgör underlag för vilken ränta du erbjuds. Sedan får du ett låneerbjudande som du kan säga ja eller nej till.

Hjälp med ansökan

När du ansöker om ett privatlån hos re:member har du möjlighet att kontakta en rådgivare som hjälper dig. Det kan ta lite längre tid eftersom våra rådgivare bara kan nås på vissa bestämda telefontider. Du måste dessutom skicka in din dokumentation. Det går alltså oftast snabbare och smidigare att fylla i ansökan online.

I ansökningsformuläret finns en enkel guide som vägleder dig. Se till att du är förberedd och har alla uppgifter om ditt BankID (för elektronisk signering av ansökan) och alla dokument som behövs tillhands. På så sätt går din ansökan snabbare.

Behandling av din ansökan om privatlån

Kreditgivaren Entercard har ett system som automatiserar ansökningsprocessen för re:members privatlån. Du följer bara fyra enkla steg:

Du fyller i all nödvändig information i ansökningsformuläret. Sedan behandlas din ansökan. Om du har fyllt i alla uppgifter korrekt finns möjligheten att din ansökan blir beviljad redan samma dag. Du får sedan ett låneerbjudande som du kan säga ja eller nej till. Tackar du ja och signerar med ditt BankID har du vanligtvis pengarna på ditt konto inom några arbetsdagar. 

Mitt privatlån är beviljat, vad händer sedan?

Nio av tio sökande får omedelbart svar på sin låneansökan hos re:member. Låneerbjudandet är helt villkorslöst, du bestämmer själv om du vill säga ja eller nej till det. Om du väljer att tacka ja legitimerar du dig och signerar ansökan digitalt med ditt BankID. Normalt tar det några arbetsdagar efter signeringen innan pengarna kommer in på ditt konto.

Återbetalning av privatlån

Många tror att det är förenat med stora risker att ta privatlån, men om du väljer rätt privatlån och bara följer avbetalningsplanen minimerar du riskerna. Skulle du få problem med återbetalningen kan du alltid kontakta oss på re:member så lovar vi att hjälpa dig så gott vi kan.

re:member erbjuder upp till 15 års återbetalningstid. Med vår lånekalkyl kan du se vad månadskostnaden blir. 

Vid försenad betalning tillkommer dröjsmålsränta med räntesats enligt räntelagen. Dröjsmålsräntan understiger dock inte den ränta som vid varje tillfälle löper enligt låneavtalet.

Du kan när som helst göra extra amorteringar på ditt lån. Du anger samma kontonummer och OCR-nummer som vid dina vanliga månadsinbetalningar. Alla uppgifter finns på dina fakturor från re:member. Du kan också slutbetala ditt privatlån i förtid om du så önskar. Det kostar inget extra. Om du betalar tillbaka lånet snabbare minskar dessutom den totala kostnaden för lånet. 

re:member privatlån: Räntan är rörlig och bestäms individuellt, årsränta är f.n. 10,05 % till 21,20 % (2024-05-01). Återbetalningstid 1 - 15 år. Baserat på ett lån om 150 000 kr återbetalat under 10 år, nominell ränta 15,6 %, uppläggningsavgift 395 kr betalar du 2 482 kr i månaden vid betalning med e-faktura, effektiv ränta är 16,85 % och totalt belopp att betala är 297 834 kr. För fullständiga villkor klicka här.