guide-renovera-koket.jpg
Vad vill du förverkliga?

Upptäck fördelarna med ett privatlån från re:member.

Läs mer

Stor guide - Renovera köket

Vi svenskar älskar att renovera och köket är det rum vi bygger om oftast. Planerar du en köksrenovering? Här är re:members guide om hur du lyckas med att renovera köket.

Tidigare använde vi köket i första hand för att laga mat, men kokvrån och det lilla laboratorieköket är snart historia blott. Idag är köket hemmets viktigaste rum, ett rum där vi arbetar, gör läxor och umgås. Därför vill vi att köket ska vara stort och inbjudande och lägger ner stora pengar för att få det precis som vi vill ha det.

Men att renovera köket är inget litet projekt och det är mycket att ta hänsyn till. Här är de viktigaste sakerna du bör ha i åtanke innan du sätter igång:

Hantverkare

Mycket av arbetet med att renovera köket kan du göra själv om du vill, men tänk på att alla el- och VVS-installationer måste utföras av en fackman. Kontrollera att den hantverkare du anlitar är auktoriserad, annars finns det risk för att hemförsäkringen inte gäller om du till exempel skulle få en vattenskada i köket.

Vanliga misstag som görs när vi ska renovera köket

I djungeln av olika köksmodeller och kreativa lösningar kan det vara svårt att välja och är du för ivrig kan du lätt hamna i en del fällor. Här är misstagen du bör undvika:

  • En designstil du gillar faller inte nödvändigtvis andra i smaken. Undvik alltför trendiga färger och välj istället en neutral färgsättning. Och satsa hellre på lite trendiga småprylar och möbler än ett futuristiskt kylskåp om du vill göra ditt kök personligt. 
  • Glöm inte el och belysning. I ett kök behövs massor med ljuskällor: allmänbelysning, arbetsbelysning och mysbelysning. Och mängder med elkontakter. Rita in allt tidigt på din skiss
  • Ogenomtänkt förvaring. Planera noga så att du använder det tillgängliga utrymmet maximalt. Ett tips är att välja köksskåp som går ända upp till taket
  • Att behöva gå runt en nedfälld diskmaskinslucka för att ta sig till arbetsbänken kan vara irriterande i längden. Tänk noga igenom hur du kommer att röra dig i köket
  • Snåla inte med arbetsytan. Matlagning kräver gott om utrymme. Se till att det är gott om bänkyta på båda sidor av spis och diskbänk och planera var köksapparater som kaffemaskin, brödrost etc. ska placeras

Kökstriangeln

Utgå från ”kökstriangeln” när du planerar arbetsflödet i köket. Det är en princip som handlar om att du lätt ska kunna förflytta dig mellan kökets tre viktigaste funktioner: kyl, ugn/spis och diskbänk. Dessa tre stationer bör vara placerade nära varandra och helst i en rätvinklig trekant. Det får heller inte vara några hinder mellan dem. Med triangeln på plats har du en bra start när du ska renovera köket.

Finansiera ditt drömkök

Att renovera köket är dyrt och ofta blir slutnotan högre än vi trodde från början. Visste du att nästan var tredje svensk lägger ner mer än 200 000 kr på köket?

Hos re:member kan du låna upp till 350 000 kronor utan krav på säkerhet. Vi behandlar din ansökan direkt och vanligtvis har du pengarna på ditt konto inom några dagar.

Använd lånekalkylen för att se hur mycket du kan låna, och ansök om ett privatlån i dag.

Ansök om re:member privatlån här. 

Lycka till med att renovera köket!

re:member privatlån: Räntan är rörlig och bestäms individuellt, årsränta är f.n. 10,05 % till 21,20 % (2024-05-01). Återbetalningstid 1 - 15 år. Baserat på ett lån om 150 000 kr återbetalat under 10 år, nominell ränta 15,6 %, uppläggningsavgift 395 kr betalar du 2 482 kr i månaden vid betalning med e-faktura, effektiv ränta är 16,85 % och totalt belopp att betala är 297 834 kr. För fullständiga villkor klicka här.