När får man betalningsanmärkning?

Man får en betalningsanmärkning när man efter lång tid inte har betalat en skuld. Vid en utebliven betalning, till exempel av en vanlig telefonräkning, får du vanligtvis först en påminnelse från företaget som utfärdat fakturan. Om du trots detta inte betalar, går ärendet vidare till inkasso. Det innebär att ett inkassobolag kräver in skulden, med nytt förfallodatum (ofta en månad fram i tiden).

Om du fortfarande inte betalar din skuld, kan inkassobolaget ansöka om betalningsföreläggande hos Kronofogden. Det innebär inte automatiskt att du får en betalningsanmärkning, utan först får du hem ett brev med information och har möjlighet att ta ställning till betalningskravet.

Vem registrerar min betalningsanmärkning?

Om du accepterar kravet, det vill säga att du inte bestrider det, kommer Kronofogden meddela ett utslag. Det innebär att din skuld fastställs och du måste betala omgående, dessutom tillkommer skuldränta på beloppet. Detta utslag registreras då hos kreditupplysningsföretagen, till exempel UC och Creditsafe, i form av en betalningsanmärkning. Om du däremot betalar skulden direkt då du får brev från Kronofogden, får du inte en betalningsanmärkning.

Betalningsanmärkningen sänker din kreditvärdighet och kan göra det svårt för dig att få lån, abonnemang och andra krediter. Vissa långivare kan dock ändå erbjuda lån trots anmärkning. re:member ser alltid över din nuvarande ekonomiska situation och gör en bedömning för att se om du kan få ett lån.

Om du inte betalar din räkning hos re:member får du först tre betalningspåminnelser, innan ärendet går vidare till inkasso. Om du fortfarande inte betalar din skuld, kan ärendet gå vidare till Kronofogden.

Hur blir jag av med en betalningsanmärkning?

En betalningsanmärkning finns kvar i tre år. Om du betalat skulden och inte har några andra obetalda skulder, kan du få anmärkningen dold, vilket innebär att kreditupplysningsbolagen inte lämnar ut någon information om din anmärkning.

Det bästa sättet för att undvika betalningsanmärkningar är alltid att betala dina skulder i tid. Alla kan missa en faktura ibland, men se till att du betalar direkt om du får ett inkassokrav. Köp inte saker du inte behöver och heller inget som du inte är säker på att du har råd att betala. Undvik även smålån och andra nödlösningar, då det ofta kan bli stora summor som är svåra att betala.