Vad vill du förverkliga?

Upptäck fördelarna med ett privatlån från re:member.

Läs mer

Amorteringsfrihet

I perioder då ekonomin är stram, kan en del banker och kreditgivaren erbjuda amorteringsfrihet på lån. Detta betyder att du under en bestämd period ej behöver betala av på lånet (amortering), utan bara ränta och avgifter. Det innebär att din månadskostnad blir lägre, men totalkostnaden på lånet emellertid högre. 

Vem kan ansöka om amorteringsfrihet?

I princip kan vem som helst ansöka om amorteringsfritt lån om bank erbjuder detta. De vanligaste anledningarna till att ansöka om amorteringsfrihet är dock situationer där man plötsligt får sämre ekonomi. Det kan till exempel vara skilsmässa, uppsägning, sjukdom eller stora, oförutsedda utgifter.

Är amorteringsfrihet ett bra alternativ för mig?

Om du bör utnyttja amorteringsfrihet beror på flera aspekter. Om du har råd att betala dina amortering utan att det påverkar din livskvalitet, är huvudregeln att det alltid lönar sig att betala amortering som vanligt. Amorteringsfrihet kan vara en bra lösning till att skapa ekonomiskt spelrum, men lönar sig sällan i det långa loppet. 

I en övergångsperiod kan amorteringsfrihet vara både förnuftigt och nödvändigt. Exempel på detta kan vara i en mellanfinansieringsperiod: att du köpt nytt boende, men fortfarande betalar av lånet på den gamla. I en sådan situation kan det vara smart att välja amorteringsfritt fram till att den gamla lägenheten blir såld, och lånet återbetalt. 

Har du betalningssvårigheter?

Om du av någon anledning har har fått din betalningsförmåga nedsatt och hamnat efter med betalningar, kan du kontakta oss så kan vi hjälpa dig att göra upp en plan som passar din ekonomiska situation. Läs mer här