Inspiration till brudbuketter för vår, sommar, höst och vinter
Klänning, festlokal, mat och inbjudningar. Det är mycket som ska ordnas inför ett bröllop, speciellt för bruden, som dessutom behöver fixa en snygg brudbukett inför den stora dagen. Men vad ska man tänka på när man väljer blommor? Emma Svensk, florist hos Interflora, ger sina bästa tips för en perfekt brudbukett.
Idag är brudbuketten en både viktig och väldigt naturlig del av brudens utstyrsel på bröllopsdagen, men så har det inte alltid varit. Förr i tiden var blommorna främst till för att sprida en ljuv och härlig doft kring bruden och storleken på buketten var betydligt mindre än idag.
Buketten var också tänkt som något brudgummen skulle ge till sin nyblivna hustru, medan de flesta som gifter sig idag väljer sina egna blomsterarrangemang.
Vad är viktigast att tänka på vid köp av brudbukett?
Brudbuketten är en personlig och vacker detalj som speglar vem du är och det är viktigt att du väljer något som du verkligen gillar, menar Emma Svensk, florist hos Interflora.
– Ni ska alltid utgå från er själva. Vad vill ni som brudpar ha för känsla? Hur vill ni att det ska se ut på bröllopet? Det är fint om brudbuketten hänger ihop med övriga arrangemang, som till exempel bordsdekorationer. Skriv ner alla önskemål och ta med listan till er florist.
Hur långt i förväg bör man köpa sin bukett?
Att vara ute i god tid är alltid bra, speciellt om ni gifter er under högsäsong. Men mycket beror på vad din bukett ska innehålla, menar Emma.
– Om man har specifika önskemål när det gäller typ av blommor bör man vara ute i god tid så att floristen hinner undersöka tillgänglighet, kvalitet och rätt sort. Är det stora bröllopshelger och man önskar en speciell butik eller florist kan det även då vara bra att vara ute i god tid så att det inte är fullbokat.
Läs också tips till ett lantligt bröllop här.
Vad ska en brudbukett kosta?
Det finns nästan lika många varianter av buketter som det finns prisnivåer för blommor. Du kan få en fin bukett från ungefär 300 kronor upp till flera tusen, beroende på vad du väljer. Vissa blommor är till exempel svårare att få tag på och blir därmed dyrare att sätta ihop. Priset är dock inte det som bör avgöra vad du väljer.
– Absolut inte, även här tycker jag man ska välja det man gillar och det man har förutsättningar för.
Få även tips till hur du sätter upp ett bröllopsbudget här.
Populära blommor i brudbuketter
Det är nästan bara fantasin som sätter stopp när du väljer din brudbukett. Finns det kanske en färgskala som du tycker bäst om, eller några andra blommor som du tänkt ha som dekoration? Pioner, rosor och hortensia är vanliga blommor att ha i brudbuketter, men vilka blommor som finns tillgängliga beror mycket på vilken årstid du gifter dig. Att välja blommor efter säsong kan vara en bra idé om du vill att buketten ska bli så fräsch och vacker som möjligt.
Det finns många varianter av buketter, beroende på vad som blommar för stunden, men samtidigt kan du ordna nästan vilken bukett som helst, året runt.
Välja blommor efter säsong
– Många blommor går alltid att få tag i numera, men en rekommendation är att följa säsongen. Vanliga blomsorter under vintern är julros, snödroppe & hyacint, medan vårens vanliga sorter är anemon, ranunkel, fresia och nejlika. Under sommaren är pion, solros, liljekonvalj & lejongap vanliga blomsorter, medan höstsäsongen vanligaste blomsorter är dahlia, hösthortensia och gladiolius, berättar Emma.
Hon poängterar dock att dina egna önskemål är det absolut viktigaste när du väljer brudbukett.
– Det är din bröllopsdag och din bukett, så se till att välja någon du verkligen tycker om, för den kommer bli ett minne för livet, avslutar hon.
Fixa brudbuketten med re:member
Ett bröllop kan lätt bli dyrt, speciellt om bukettpriset drar iväg. Du som har ett re:member kreditkort har alltid 10 % reward-rabatt hos Interflora, perfekt för att spara in några slantar i bröllopsbudgeten. Om du inte redan har ett kreditkort från re:member, kan du ansöka om ett här.
re:member flex: Ordinarie årsavgift 0 kr. Aviavgift vid e-faktura 0 kr (pappersfaktura 39 kr). Årsräntan sätts individuellt och är 9,74 %-28,24 % (2024-01-01), rörlig. Vid en utnyttjad kredit på 30 000 kr är den effektiva räntan 21,55 % vid betalning med e-faktura. Det sammanlagda belopp som ska betalas är 33 242 kr. Beloppet är uträknat utifrån ett exempel där krediten återbetalas med månatliga avbetalningsbelopp under 12 månader (avbetalningsbelopp i snitt 2 770 kr), årsräntan är 24,74 %, och 39 räntefria dagar utnyttjats samt där krediten nyttjas utan avgift för kontantuttag och pappersfaktura.
Kontantuttag kostar 3 % av uttaget belopp, dock lägst 35 kr per uttag. Valutaväxlingspåslag är 2 % på valutakursen. Betalas inte hela kontoskulden på en gång ska kontoskulden återbetalas genom månadsvisa betalningar om lägst 3 %. Inbetalningsbeloppet är dock lägst 200 kr, men högst skulden på kontot. Avtalet gäller tillsvidare och ångerrätt gäller. För fullständiga villkor tryck här.
Kreditgivare: Entercard Group AB (org nr 556673-0585) 105 34 Stockholm. Företaget står under tillsyn av Finansinspektionen.