kredittkort-forbrukslan5.jpg
Extrakort

Behöver ni mer än ett kreditkort i familjen?

Läs mer 

Kreditkort - Förklaringar, ord och begrepp

Här nedan finner du förklaringar till de viktigaste orden och begreppen inom re:members kreditkort.

Kreditkort

Det finns huvudsakligen tre typer av kort: bankkort, betalkort och kreditkort. Men vad är skillnaden?

  • Ett bankkort är alltid kopplat till ett bankkonto från vilket pengarna dras direkt när du handlar något.
  • Med ett betalkort handlar du först och betalar först i slutet av månaden när du får en faktura.
  • Kreditkort fungerar ungefär som ett betalkort, men med större flexibilitet. Du får en faktura på dina köp varje månad, men du bestämmer själv om du vill betala alltihop på en gång eller att dela upp summan i delbetalningar. Om du väljer att dela upp återbetalningen betalar du ränta på det resterande skuldbeloppet. Med ett kreditkort har du dessutom en övre kreditgräns som skyddar dig mot överkonsumtion.

Delbetala

Då och då händer det oförutsedda saker som gör att du plötsligt kan behöva köpa något du egentligen inte har råd med. I alla fall inte just då. Med re:memberkortet får du räntefri delbetalning och kan dela upp kostnaderna. På det sättet behöver du inte betala hela summan på en gång. Vanligtvis delar man upp inbetalningarna på 6, 12 eller 24 månader. Läs mer om att delbetala.

Mina Sidor

Mina Sidor är din re:membersida. Här hittar du all information du behöver om ditt re:member kreditkort: transaktioner, saldo och utnyttjad kredit, liksom de försäkringar och tjänster du har kopplade till ditt kort. Här kan du bland annat också byta eller lägga till försäkringar och tjänster, göra saldoöverföringar, ansöka om höjd kredit eller lägga upp en räntefri delbetalningsplan. Läs mer om Mina Sidor.begrepp

Saldoöverföring

Med saldoöverföring kan du utnyttja din beviljade re:memberkredit och få ett valfritt belopp överfört till ditt bankkonto. Tjänsten är avgiftsfri men ränta på utnyttjad kredit räknas från överföringsdagen. Läs mer om saldoöverföring.

Kreditkortsutgivare

En kreditkortsutgivare är helt enkelt ett företag eller bolag som hanterar själva utgivningen av ett kreditkort samt upprättar avtal med olika inköpsställen och banker runt om i världen där kreditkortsinnehavare sen kan handla och låna pengar. Bakom re:member står kreditkortsutgivaren Entercard som är ett samarbete mellan Swedbank och den brittiska banken Barclays Principal Investments Limited, under tillsyn av Finansinspektionen. Förutom i Sverige är Entercard är också verksamt i Norge och Danmark. Läs mer om Entercard och re:member.

Ränta

Ränta är en kostnad som normalt tillkommer när du lånar pengar eller utnyttjar en kredit. På samtliga re:memberkort har du emellertid upp till 8 veckors räntefri betalning på dina inköp och uttag. En gång i månaden får du en faktura med ditt saldo och en översikt över dina inköp och uttag. Räntan räknas från förfallodagen på fakturans utgående belopp. Betalar du hela beloppet på en gång har du heller aldrig någon ränta. Läs mer här.

Styrränta

Styrränta är den ränta som Riksbanken tar ut när den kortsiktigt lånar ut pengar till de svenska bankerna. Styrräntan är Riksbankens viktigaste verktyg för att antingen stimulera ekonomin under lågkonjunkturer eller dämpa trycket under högkonjunktur. Styrräntan påverkar bankernas kostnad för likviditet och påverkar därför ofta den ränta som bankerna i sin tur tar ut av sina kunder. Läs mer här.

Skimming

Skimming, eller kortkapning, är när någon kopierar informationen som finns i magnetremsan på ditt kreditkort. På detta sätt kan bedragaren tillverka ett falskt kort. Denna metod har främst förekommit i uttagsautomater och i enstaka fall även i en del butiksterminaler. Läs mer här.

Phishing

Phishing eller nätfiske, efter engelskans fishing (och troligen inspirerat av stavningen av ordet phreaking som i sin tur är en kombination av hacking, cracking och phone), innebär att en bedragare, ofta via mejl eller telefon, försöker komma åt dina koder eller kreditkortsnummer. Mejlen som landar i din inkorg är ofta mycket förvillande och välgjorda, de kan se ut som om de faktiskt verkligen var från en riktig support eller bank. Vi uppmanar därför alla våra kunder att aldrig lämna ut känslig information om sina kreditkort via mejl eller telefon! En legitim verksamhet skulle aldrig fråga efter känslig information på det sättet.

Du har nu förhoppningsvis fått användabara förklaringar till de vanligaste orden och begreppen som förekommer i samband med kreditkort. Med dina nya kunskaper kan du nu gå in och läsa mer om allt vi har att erbjuda på re:member kreditkort.

Försäkringar

Det är inte så dumt att ha ett ”inbyggt” försäkringsskydd i sitt kreditkort. Med ett kort från re:member har du en kompletterande reseförsäkring inkluderad samt tillgång till vårt Trygghetspaket. Läs mer om våra försäkringar.

Beroende på vilken typ av kreditkort du har, kan du också bestämma vilka försäkringar du vill ha kopplade till ditt kort, som till exempel:

Har du inte ett kreditkort från re:member idag? 

Ansök om ett re:member flex kreditkort här

re:member flex: Ordinarie årsavgift 0 kr. Aviavgift vid e-faktura 0 kr (pappersfaktura 39 kr). Årsräntan sätts individuellt och är 9,74 %-28,24 % (2024-01-01), rörlig. Vid en utnyttjad kredit på 30 000 kr är den effektiva räntan 21,55 % vid betalning med e-faktura. Det sammanlagda belopp som ska betalas är 33 242 kr. Beloppet är uträknat utifrån ett exempel där krediten återbetalas med månatliga avbetalningsbelopp under 12 månader (avbetalningsbelopp i snitt 2 770 kr), årsräntan är 24,74 %, och 39 räntefria dagar utnyttjats samt där krediten nyttjas utan avgift för kontantuttag och pappersfaktura.

Kontantuttag kostar 3 % av uttaget belopp, dock lägst 35 kr per uttag. Valutaväxlingspåslag är 1,75 % på valutakursen. Betalas inte hela kontoskulden på en gång ska kontoskulden återbetalas genom månadsvisa betalningar om lägst 3 %. Inbetalningsbeloppet är dock lägst 200 kr, men högst skulden på kontot. Avtalet gäller tillsvidare och ångerrätt gäller. För fullständiga villkor tryck här.

Kreditgivare: Entercard Group AB (org nr 556673-0585) 105 34 Stockholm. Företaget står under tillsyn av Finansinspektionen.