Betalningsanmärkning

En betalningsanmärkning är en anteckning som du riskerar att få om du inte betalar en skuld eller faktura i tid. Betalningsanmärkningen registreras på ditt personnummer som en indikation på att du har eller haft problem med din ekonomi. Betalningsanmärkningen visas när en bank eller kreditgivare gör en kreditupplysning på dig, och den kan göra det svårare för dig att få lån. 

När får du en betalningsanmärkning? 

Om du inte betalar en skuld eller faktura i tid, får du som regel först en påminnelse. Om du inte betalar då, går ärendet vidare till inkasso, och du får ett krav hem i brevlådan. Vid fortsatt utebliven betalning går ärendet vidare till Kronofogden, som försöker driva in betalningen. Om du varken bestrider kravet eller betalar skulden, meddelar de ett utslag, vilket innebär att de fastställer att du är skyldig att betala din uteblivna skuld. Det är här du får en betalningsanmärkning, som registreras hos kreditupplysningsföretagen. 

Läs mer om när du får en betalningsanmärkning här. 

Hur vet jag om jag har en betalningsanmärkning? 

Om du vill veta om du har en betalningsanmärkning, kan du kontakta ett kreditupplysningsföretag eller göra en kreditupplysning på dig själv. 

Hur länge finns en betalningsanmärkning kvar? 

En betalningsanmärkning ligger kvar i tre år från den dag du fick den registrerad på ditt personnummer.