Amorteringskrav

Amorteringskrav innebär att du som låntagare av ett bolån är skyldig enligt lag att amortera, det vill säga betala av regelbundet, på ditt lån. Amortering av ett bolån görs i nästan alla fall genom rak amortering, vilket betyder att du betalar samma summa vid varje betalningstillfälle. 

Vad innebär amorteringskraven?

Om ditt bolån överstiger 50 procent, och max 70 procent, av bostadens värde, så måste du amortera 1 procent per år på lånebeloppet. Om ditt bolån överstiger 70 procent, behöver du istället amortera 2 procent per år på lånebeloppet. Om du tar ett nytt bolån som gör att din totala skuld är större än 4,5 gånger din bruttoinkomst per år, måste du amortera ytterligare 1 procent per år på det nya lånet.

Finns det några undantag till amorteringskraven?

Ett bolån kan vara amorteringsfritt om du har fått en individuell betalningsplan av din bank. Det är även möjligt att slippa amorteringskrav vid köp av nyproduktion eller om det finns speciella anledningar kopplade till det specifika ärendet. Under coronapandemin blev det till exempel möjligt för bankerna att slopa amorteringskraven för sina låntagare.

Vill du hur din månadskostnad och effektiva ränta ser ut med olika räntor? Jämför olika lån i vår generella lånekalkyl!

Observera att re:member inte erbjuder bolån, utan endast privatlån.