brollop-utomlands.jpg
Vad vill du förverkliga?

Upptäck fördelarna med ett privatlån från re:member.

Läs mer

Funderar ni på ett bröllop utomlands? Så här gör ni!

För er som inte vill ha ett stort bröllop med fest för släkt och vänner kan en bröllop utomlands på tu man hand vara ett fint och romantiskt alternativ. Dessutom kostar det inte lika mycket.

Allt fler svenskar väljer att gifta sig på stranden i ett exotiskt land, på en kryssning eller i en romantisk storstad som Rom eller Paris. Det populäraste landet för bröllop utomlands för svenskar är Spanien, vilket förmodligen beror på att Svenska Kyrkan har vigselrätt där.

Oavsett vilket land ni har i åtanke gäller det att ha koll på vilka regler som gäller om ni drömmer om ett bröllop utomlands, eftersom vigsel är en juridisk handling. Något som kan vara bra att veta är att flera resebyråer, som till exempel Ving och Fritidsresor, erbjuder paketresor där både vigselförrättare och bröllopskoordinator ingår.

Vigsel i Svenska Kyrkan i utlandet

Om ni väljer er att gifta er hos Svenska Kyrkan ska ni ta med följande från det lokala skattekontoret i Sverige: Intyg om hindersprövning, Intyg om vigsel, Vigselblanketter.

För att kunna vigas utomlands måste minst en av er vara medlem i Svenska Kyrkan. Vigselblanketten kan fås från hemförsamlingen. Båda parter måste vara svenska medborgare. Om bara en är svensk medborgare kan man istället ha en borgerlig vigsel.

Mer information finns på Svenska kyrkans hemsida.

Borgerlig vigsel

21 av Sveriges ambassader världen över har vigselrätt. Populärast är ambassaden i Paris. Undersök vad som gäller i respektive land, då de flesta ambassader kräver att båda parter är svenska medborgare. Mer information från Skatteverket finns här.

Bröllop utomlands - populära länder

Thailand: Svenska kyrkan har inte vigselrätt i Thailand, men om ni är borgerligt gifta i Sverige kan ni få äktenskapet välsignat på en vacker strand i solnedgången. Eller om ni redan är gifta i kyrkan, varför inte passa på och förnya era äktenskapslöften?

Spanien: Om ni vill gifta er i samband med en semesterresa till Spanien kan ni göra det i Svenska kyrkan på följande orter: Fuengirola, Las Palmas (okt-apr), Los Cristianos, Palma de Mallorca, Puerto de la Cruz (okt-apr), San Augustin och Torrevieja (okt-apr, sommar).

Mamma Mia-bröllop i Grekland: Sedan filmen Mamma Mia med Meryl Streep i huvudrollen hade premiär 2008 har mängder av ABBA-fans valt att gifta sig i Johanneskyrkan på ön Skopelos. Att vandra uppför den smala, kurviga stigen, längs stup och olivgröna sluttningar upp till Johanneskyrkan är en oförglömlig upplevelse. Skopelos är en av Medelhavets grönaste öar och har många vackra små stränder.

Du kan planera ditt bröllop precis som i filmen, men helt likt blir det dessvärre inte. Själva kyrkorummet i filmen finns inte i verkligheten, men ditt bröllop behöver inte bli mindre storstilat bara för det.

Svenska Kyrkans statistik över de mest populära länderna för bröllop utomlands

Här gifter sig flest svenska par utomlands:

Mallorca
Skagen
New York
Torrevieja
Köpenhamn
Dubai
Fuengirola
Berlin
Melbourne
Aten

Finansera bröllopsresan

Om sparkontot inte räcker till hela drömresan, eller om du vill sprida ut kostnaden över lite längre tid, kan ett privatlån vara ett alternativ.

Hos re:member kan du låna upp till 350 000 kronor med en återbetalningstid på upp till 15 år. Använd gärna re:members lånekalkyl för att se hur mycket du kan låna och vad månadskostnaden blir. Att ansöka om ett privatlån hos re:member är enkelt och du får svar direkt.

re:member privatlån: Räntan är rörlig och bestäms individuellt, årsränta är f.n. 10,05 % till 21,20 % (2024-05-01). Återbetalningstid 1 - 15 år. Baserat på ett lån om 150 000 kr återbetalat under 10 år, nominell ränta 15,6 %, uppläggningsavgift 395 kr betalar du 2 482 kr i månaden vid betalning med e-faktura, effektiv ränta är 16,85 % och totalt belopp att betala är 297 834 kr. För fullständiga villkor klicka här.