angerratt-online.jpg
re:member flex

Ingen årsavgift, individuell ränta och upp till 8 veckors räntefri kredit.

Läs mer om flex

Ångerrätt gäller när du handlar online

Det börjar så smått lacka mot årets största högtid - julen. Och varje år kommer rapporter om att det blir allt vanligare att vi svenskar köper våra julklappar online. Det är enkelt, praktiskt och man kan lyckas få tag på saker som är svåra att hitta i vanliga affärer.

Men att handla på nätet är inte alltid något för dem som är ute i sista minuten. Kolla alltid upp leveranstider, eftersom de kan variera rätt ordentligt mellan olika sajter. Särskilt om du tänker beställa något från utlandet.

Köp från sajter med Trygg e-handel

Köper du från svenska sajter så är ett bra tips att kolla om de är märkta med ”Trygg e-handel”. Då följer de branschföreningen Svensk Handels riktlinjer vilket innebär att de bl a ska svara på frågor inom 48 timmar och att man som kund alltid ska få hjälp med reklamationer, ångerrätt och annat som gäller köp eller beställningar. Och skulle något gå riktigt fel så har alla som är märkta med ”Trygg e-handel” åtagit sig att följa Allmänna reklamationsnämndens rekommendationer (ARN).

Planerar du däremot att handla från en webbshop i USA så kan du försäkra dig om att det är ett seriöst företag genom att se efter om det är medlem i branschorganisationen Better Business Bureau (BBB).

Smart att betala med kreditkort

Ofta kan man välja mellan flera olika betalsätt när man handlar online. Det kan vara smart att betala med kreditkort istället för via din internetbank, eftersom du får ett extra skydd genom att köpet omfattas av konsumentkreditlagen i Sverige. Detta innebär oftast att du kan få återbetalning ifall varan inte levereras inom avtalad tid. Om du betalat ditt köp med kreditkort och inte fått din vara så rekommenderas att du alltid kontaktar butiken eller företaget i första hand. Om de inte kan vara till hjälp så kan du vända dig direkt till din kortutgivare för att göra en reklamation.

Öppet köp

Om du har handlat från en svensk internetsida så har du alltid 14 dagars ångerrätt från den dag som du tog emot varan. Det innebär att du kan skicka tillbaka paketet med varan och få pengarna tillbaka. Men du måste betala returportot själv.

Köper du från en e-handlare inom EU gäller också ångerrätt på minst 7 dagar. Handlar du från en internetsida utanför EU finns ingen lagstadgad ånger- eller reklamationsrätt.

Läs gärna mer om e-handel hos Konsumentverket.

re:member flex: Ordinarie årsavgift 0 kr. Aviavgift vid e-faktura 0 kr (pappersfaktura 39 kr). Årsräntan sätts individuellt och är 9,74 %-28,24 % (2024-01-01), rörlig. Vid en utnyttjad kredit på 30 000 kr är den effektiva räntan 21,55 % vid betalning med e-faktura. Det sammanlagda belopp som ska betalas är 33 242 kr. Beloppet är uträknat utifrån ett exempel där krediten återbetalas med månatliga avbetalningsbelopp under 12 månader (avbetalningsbelopp i snitt 2 770 kr), årsräntan är 24,74 %, och 39 räntefria dagar utnyttjats samt där krediten nyttjas utan avgift för kontantuttag och pappersfaktura.

Kontantuttag kostar 3 % av uttaget belopp, dock lägst 35 kr per uttag. Valutaväxlingspåslag är 1,75 % på valutakursen. Betalas inte hela kontoskulden på en gång ska kontoskulden återbetalas genom månadsvisa betalningar om lägst 3 %. Inbetalningsbeloppet är dock lägst 200 kr, men högst skulden på kontot. Avtalet gäller tillsvidare och ångerrätt gäller. För fullständiga villkor tryck här.

Kreditgivare: Entercard Group AB (org nr 556673-0585) 105 34 Stockholm. Företaget står under tillsyn av Finansinspektionen.