id-skydd.jpg
Är du rätt försäkrad?

Logga in på Mina Sidor för att se, ändra och lägga till försäkringar.

Läs mer

ID-skydd: Skydd mot ID-stöld

ID-skydd är bra att ha för att minska risken för ID-kapning, vilket innebär att någon köper produkter eller lånar pengar genom att använda ditt namn, personnummer och din adress. Bedragaren kan beställa saker i ditt namn och sedan använda ett falskt ID-kort för att hämta ut paketet. ID-kapningar är också vanliga när det gäller krediter och kreditupplysningar. Dina personuppgifter används då för att ansöka om lån eller kreditkort, spela på olika sajter eller köpa varor på kredit. Om en bedragare kommit åt dina inloggningsuppgifter till sociala medier kan de även utföra så kallade sociala bedrägerier, genom att utge sig för att vara du och be om pengar från dina vänner.

Så skyddar du dig mot ID-kapning

ID-kapning innebär att någon kommit åt dina person- eller betalningsuppgifter och sedan använder dessa för att utföra bedrägerier och köpa saker i ditt namn. Alla kan ha otur och bli av med sina ID-handlingar, men det finns några saker du kan göra för att skydda dig mot ID-kapning.

 • Skicka aldrig dina personuppgifter eller inloggningsuppgifter till någon om du inte är helt säker på att företaget eller myndigheten du har kontakt med behöver dessa.
 • Ha alltid uppsikt över dina värdesaker och ID-handlingar, speciellt om du är ute och reser.
 • Lämna inte ID-handlingar utan uppsikt, till exempel i en obevakad väska eller jacka.
 • Var noga med att ingen obehörig har tillgång till din post, varken den i brevlådan eller din mejl.
 • Anmäl dig till en tjänst som ger information direkt i mobilen om någon gjort en kreditupplysning på ditt personnummer. Då får du snabbt information om någon använt dina uppgifter utan din tillåtelse, kan anmäla detta omgående och stoppa krediten från att betalas ut.
 • Anmäl stölder och borttappade id-handlingar direkt till polisen och till kreditupplysningsföretag.

Så skyddar du dig mot ID-kapning på nätet

ID-kapning på nätet blir allt vanligare, då bedragare kommer åt dina lösenord och inloggningsuppgifter för att sedan utföra köp eller beställa tjänster. Tänk på att:

 • Inte öppna mejl från personer du inte känner eller länkar vars innehåll du inte känner till.
 • Ha ett bra virusskydd på din dator om du skulle bli utsatt.
 • Undvika att ladda ner program eller appar som inte är verifierade.
 • Spara dina inloggningsuppgifter på ett säkert ställe som ingen kommer åt.
 • Använda starka lösenord, med olika tecken och variation i bokstäver och siffror. Kom även ihåg att använda olika lösenord till alla tjänster och lämna inte ut lösenorden till någon.

Varför behöver jag ID-skydd?

Det är aldrig roligt att råka ut för brott, stölder och andra tråkigheter. ID-kapningar och ID-bedrägerier blir allt vanligare och även om du aldrig slarvar med säkerheten, kan oturen ibland vara framme. Med ett ID-skydd minskar du risken för att bli utsatt, meddelas omedelbart om du har blivit utsatt och kan snabbt begränsa konsekvenserna av ID-kapningen. Företag som erbjuder ID-skydd hjälper dig att ta dig ur knipan, kommer med råd och ger i många fall även ersättning för förlorade pengar eller värdehandlingar.

Så kan kompletterande reseförsäkring från re:member ge dig ID-skydd

När du är på resande fot kan det tyvärr hända att du blir av med ID-handlingar. Kanske tappar du bort din väska, eller blir bestulen på hotellet eller stranden, trots att du bara tittade bort i ett ögonblick. Om du tecknar en kompletterande reseförsäkring hos re:member ingår skydd mot ID-stöld när du betalar minst 50 % av resan med ditt re:member-kreditkort. Då får du ersättning för alla återanskaffningskostnader för ID-handlingar och pass, utgifter för juridiskt ombud, samt kostnader för obehöriga uttag/köp i samband med användandet av din stulna ID-handling.

Har du inte redan ett kreditkort hos re:member, men vill skaffa ett? Ansök enkelt här!

re:member flex: Ordinarie årsavgift 0 kr. Aviavgift vid e-faktura 0 kr (pappersfaktura 39 kr). Årsräntan sätts individuellt och är 9,74 %-28,24 % (2024-01-01), rörlig. Vid en utnyttjad kredit på 30 000 kr är den effektiva räntan 21,55 % vid betalning med e-faktura. Det sammanlagda belopp som ska betalas är 33 242 kr. Beloppet är uträknat utifrån ett exempel där krediten återbetalas med månatliga avbetalningsbelopp under 12 månader (avbetalningsbelopp i snitt 2 770 kr), årsräntan är 24,74 %, och 39 räntefria dagar utnyttjats samt där krediten nyttjas utan avgift för kontantuttag och pappersfaktura.

Kontantuttag kostar 3 % av uttaget belopp, dock lägst 35 kr per uttag. Valutaväxlingspåslag är 1,75 % på valutakursen. Betalas inte hela kontoskulden på en gång ska kontoskulden återbetalas genom månadsvisa betalningar om lägst 3 %. Inbetalningsbeloppet är dock lägst 200 kr, men högst skulden på kontot. Avtalet gäller tillsvidare och ångerrätt gäller. För fullständiga villkor tryck här.

Kreditgivare: Entercard Group AB (org nr 556673-0585) 105 34 Stockholm. Företaget står under tillsyn av Finansinspektionen.