Så här bestäms Mastercard  valutakurs

Ska du ut och resa? Att ta ut pengar och betala för saker utomlands fungerar inte alltid på samma sätt som hemma i Sverige, men vem bestämmer egentligen över valutakursen i ett annat land och därmed över dina pengar och utgifter? Här kan du läsa mer om hur valutakursen för ditt Mastercard avgörs.

Skillnaden mellan kortutgivare och betalningsleverantör

När du tar ut pengar i en uttagsautomat utomlands måste beloppet växlas från lokal valuta till svenska kronor. Beroende på vad du har för kortutgivare och betalningsleverantör kan beloppet variera när det sedan visas på ditt kontoutdrag.

En kortutgivare är exempelvis re:member, som använder sig av betalningsleverantören Mastercard. En annan stor betalningsleverantör som används världen över är VISA, som i sin tur har olika kortutgivare, som inkluderar såväl statliga banker som privata låneinstitut.

Mastercard bestämmer valutakursen

Även om re:member som kortutgivare sluter avtal med sina kunder är det Mastercard (och VISA) som bestämmer vilken valutakurs du får utomlands. Dessa kurser är baserade på förhandlingar med deras respektive bankförbindelser och kan inte påverkas av kortutgivaren.

Skillnaden mellan valutakursen hos Mastercard och VISA är minimal och det viktigaste är att du väljer ett kreditkort vars kortutgivare och villkor passar dig och din ekonomi bäst.

Läs även om Mastercard försakringar här.

Blir det någon avgift om du tar ut pengar utomlands?

Du som har ett re:member flex Mastercard kreditkort kan enkelt ta ut pengar utomlands, med en gräns på upp till 20 000 kronor per vecka. När du tar ut kontanter eller växlar pengar med kreditkortet appliceras en kontantuttagsavgift på 3 % av uttaget belopp, som minst 35 kronor.

Växla pengar i Sverige eller utomlands?

Det kan kännas tryggt och säkert att ta ut pengar eller växla till sig rätt valuta innan du reser utomlands. På flygplatsen finns många uttagsautomater, ofta precis vid den gate du ska till. Värt att komma ihåg är dock att många flygplatser har en högre växelkurs, vilket gör ditt uttag dyrare, och det kan vara bättre att växla när du anländer till din destination.

Hur redovisas uttag utomlands?

När du tar ut pengar eller använder ditt kort för betalningar utomlands kommer beloppet först att reserveras på ditt konto. Först när summan dragits från kortet kan du se den faktiska kursen vid uttaget och vilket belopp du tagit ut. Det kan ta några dagar för beloppet att synas och därmed för dig att se vilken kurs som gäller där du befinner dig.

re:member flex kreditkort är ett Mastercard och fungerar lika bra utomlands som hemma i Sverige. Har du inte redan ett re:member flex Mastercard? Du kan enkelt och smidigt ansöka om ett kort här.

re:member flex: Ordinarie årsavgift 0 kr. Aviavgift vid e-faktura 0 kr (pappersfaktura 39 kr). Årsräntan sätts individuellt och är 9,74 %-28,24 % (2024-01-01), rörlig. Vid en utnyttjad kredit på 30 000 kr är den effektiva räntan 21,55 % vid betalning med e-faktura. Det sammanlagda belopp som ska betalas är 33 242 kr. Beloppet är uträknat utifrån ett exempel där krediten återbetalas med månatliga avbetalningsbelopp under 12 månader (avbetalningsbelopp i snitt 2 770 kr), årsräntan är 24,74 %, och 39 räntefria dagar utnyttjats samt där krediten nyttjas utan avgift för kontantuttag och pappersfaktura.

Kontantuttag kostar 3 % av uttaget belopp, dock lägst 35 kr per uttag. Valutaväxlingspåslag är 1,75 % på valutakursen. Betalas inte hela kontoskulden på en gång ska kontoskulden återbetalas genom månadsvisa betalningar om lägst 3 %. Inbetalningsbeloppet är dock lägst 200 kr, men högst skulden på kontot. Avtalet gäller tillsvidare och ångerrätt gäller. För fullständiga villkor tryck här.

Kreditgivare: Entercard Group AB (org nr 556673-0585) 105 34 Stockholm. Företaget står under tillsyn av Finansinspektionen.