Får man betalningsanmärkning av inkasso?

Man får inte en betalningsanmärkning enbart av ett inkassokrav – det är först om du inte betalar inkassokravet som ärendet går vidare, vilket kan innebära att du får en betalningsanmärkning.

Om inkassokravet är felaktigt, till exempel om du redan betalat skulden, eller om det inte är du som gjort inköpet, kan du bestrida kravet genom att kontakta inkassobolaget.

Om kravet är korrekt och du inte betalar din skuld, kan inkassobolaget ansöka om betalningsföreläggande hos Kronofogden. Ett sådant kostar 300 kronor och skickas hem på faktura till dig.

Vid utebliven betalning skickar Kronofogden hem ett brev till dig, vilket ger dig en sista möjlighet att betala skulden. Om du godkänner kravet, men inte betalar skulden innan det nya förfallodatumet, fastställs din skuld och Kronofogden meddelar ett utslag. Detta innebär att kreditupplysningsföretaget registrerar en betalningsanmärkning i ditt namn.

En betalningsanmärkning kan göra det svårt för dig att få lån, abonnemang och andra krediter. Vissa långivare kan ge kredit även med betalningsanmärkning, men då blir räntan vanligtvis något högre. Om du drar på dig ytterligare en betalningsanmärkning, sjunker din kreditvärdighet ytterligare, och du får ännu större problem att göra inköp på kredit.