chip-magnetremsa.jpg
Logga in med mobilen

Har du laddat ner re:member appen?

Kom igång 

Betala med kreditkort chip eller magnetremsa – vad är skillnaden?

Idag är de absolut flesta kreditkort försedda med både kreditkort chip och magnetremsa. Övergången till kreditkort med chip från kreditkort med magnetremsa, som är betydligt säkrare, har pågått i flera år och de allra flesta butiker och restauranger har idag kortterminaler för chip. Tack vare detta har problemen med så kallad skimning, dvs. att en bedragare kopierar informationen som finns lagrad i kortets magnetremsa, i princip försvunnit i Sverige.

Hur fungerar ett kreditkort med chip?

Det guldfärgade lilla chipet på kreditkortet används för att kryptera informationen, vilket gör det extremt svårt (om inte omöjligt) för en bedragare att kopiera eller läsa innehållet på kortet. Istället för att skriva din signatur på kortkvittot, som man gjorde förr, behöver du dessutom knappa in kortets PIN-kod när du betalar. Du kan också själv välja att göra ett signaturköp direkt i butiken, mot uppvisande av giltig legitimation. 

Magnetremsa

Den svarta magnetremsan på kreditkortets baksida består av små magnetiska metallpartiklar inneslutna i plast. Magnetremsan fungerar på liknande sätt som bandet i en bandspelare eller VHS-videospelare. Men istället för att bandspelarens motor transporterar bandet förbi bandhuvudet för avläsning drar du själv kreditkortet genom kortläsaren så att informationen kan läsas av.

Varför finns magnetremsan kvar?

Att dagens kreditkort fortfarande är försedda med magnetremsa beror på att chipteknologin ännu inte slagit igenom fullt ut hos handlarna i alla länder, till exempel i USA. Men utvecklingen går fort och inom några år kanske magnetremsan på betal- och kreditkort är ett minne blott. Den kommer dock med stor sannolikhet att finnas kvar på passerkort och busskort etc.

Magnetremsa

Skydda ditt kreditkort från att avmagnetiseras

Du kanske har hört talas om någon som råkat ut för att magnetremsan på kreditkortet avmagnetiserats och därför blivit obrukbart. Här följer några tips på hur du undviker problemet:

  • Grundregeln är att du aldrig ska lägga ett kort nära ett föremål som är magnetiskt
  • Låt aldrig kortet ligga löst i en väska eller plånbok som stängs med magnetlås
  • På kassadisken i butiker ser man ofta klistermärket "Lägg inte kreditkortet här". Det är nämligen här butiken avmagnetiserar larmet på varorna och i värsta fall även ditt kort, så följ uppmaningen!
  • Lägg aldrig kortet nära elektriska apparater såsom dvd-spelare, video, stereo etc.
  • Placera aldrig kreditkortet på mikrovågsugnen i köket eftersom den avger mycket magnetism när den är igång
  • Personer som har pacemaker ska aldrig ha sitt kreditkort i bröstfickan eftersom kortet kan avmagnetiseras
  • Även kylskåpsmagneter kan avmagnetisera ditt kort
  • Däremot kan en mobiltelefon inte avmagnetisera ditt kreditkort eftersom det elektromagnetiska fältet kring en mobiltelefon är mycket svagt

Kreditkort chip

Har din magnetremsa blivit avmagnetiserad?

Om du råkat ut för att ditt kort blivit avmagnetiserat kan du beställa ett ersättningskort. Kontakta vår Kundservice på tel: 0771-15 00 15.

Har du inte redan ett kreditkort från re:member? Ansök om ett kreditkort här.

re:member flex: Ordinarie årsavgift 0 kr. Aviavgift vid e-faktura 0 kr (pappersfaktura 39 kr). Årsräntan sätts individuellt och är 9,74 %-28,24 % (2024-01-01), rörlig. Vid en utnyttjad kredit på 30 000 kr är den effektiva räntan 21,55 % vid betalning med e-faktura. Det sammanlagda belopp som ska betalas är 33 242 kr. Beloppet är uträknat utifrån ett exempel där krediten återbetalas med månatliga avbetalningsbelopp under 12 månader (avbetalningsbelopp i snitt 2 770 kr), årsräntan är 24,74 %, och 39 räntefria dagar utnyttjats samt där krediten nyttjas utan avgift för kontantuttag och pappersfaktura.

Kontantuttag kostar 3 % av uttaget belopp, dock lägst 35 kr per uttag. Valutaväxlingspåslag är 1,75 % på valutakursen. Betalas inte hela kontoskulden på en gång ska kontoskulden återbetalas genom månadsvisa betalningar om lägst 3 %. Inbetalningsbeloppet är dock lägst 200 kr, men högst skulden på kontot. Avtalet gäller tillsvidare och ångerrätt gäller. För fullständiga villkor tryck här.

Kreditgivare: Entercard Group AB (org nr 556673-0585) 105 34 Stockholm. Företaget står under tillsyn av Finansinspektionen.