Vad vill du förverkliga?

Upptäck fördelarna med ett privatlån från re:member.

Läs mer

Kreditupplysning

När man pratar om kreditupplysning finns det i huvudsak två typer - den som andra gör på dig, och den du gör på dig själv. Vad är skillnaden på dem, och varför gör andra kreditupplysning på dig? Det får du veta här. 

De mest använda kreditupplysningsföretagen i Sverige är UC (Upplysningscentralen), Creditsafe och Bisnode. Det är stränga regler och lagar om hur de får betandla denna typ av data. Det innebär att om de får tillgång till din kreditupplysning, är det inte offentlig information som vem som helst kan få levererad. Kreditupplysningslagen är den lag som reglerar kreditupplysningsbolagens verksamhet. Ett särskilt tillstånd från Integritetsskyddsmyndigheten, behövs för att driva kreditupplysningsverksamhet i Sverige.

Med kreditupplysning avses en uppgift, omdöme eller ett råd som lämnas för bedömning av någons kreditvärdighet eller vederhäftighet i ekonomiskt hänseende. Kreditupplysningslagen (KuL) ska skydda den personliga integriteten för de registrerade, men även bidra till effektiv kreditupplysning. 

Det ska alltid finnas ett legitimt skäl att göra en kreditupplysning på dig som privatperson. Det innebär att den som begär ut kreditupplysningen ska ha eller vara på väg att ingå ett kreditavtal med dig eller att personen har anledning att göra en ekonomisk riskbedömning på dig. 

När andra tar en kreditupplysning på dig

Kanske har du någon gång fått ett brev där det står att någon gjort en kreditupplysning på dig? Detta kallas omfrågekopia, och det får du om ett företag gjort en kreditupplysning på dig, på din enskilda firma eller på ditt handels- och kommanditbolag. I denna står tydligt vilket bolag som gjort kreditupplysningen. 

Oftast beror en kreditupplysning på att man ingått ett kreditavtal, exempelvis köpt något på avbetalning eller ansökt om en kredit, eller valt att betala med faktura. En kreditupplysning kan även tas om det är nödvändigt att göra en ekonomisk riskbedömning, exempelvis om du ska hyra en lägenhet. 

Enligt Kreditupplysningslagen finns inget krav att du måste lämna ditt medgivande innan en kreditupplysning tas. Om du är osäker på varför en kreditupplysning tagits på dig, kontakta bolaget i brevet. 

Kreditscore

Ett kreditscore är en typ av betyg på din nuvarande kreditvärdighet – och påverkar dina förutsättningar att bli beviljad lån och krediter. Olika kreditupplyningsföretag har olika kreditscore-skalor, så beroende på vilket företag som används, så kan kreditbetyget variera. 

Kreditupplysning på dig själv

Är du nyfiken på hur ditt eget kreditscore och kreditupplysning ser ut? Via olika tjänster, exempelvis Min Upplysning hos UC, kan du beställa en kreditupplysning på dig själv utan att det registreras som en förfrågan hos UC. På det sättet kan du få koll på din ekonomiska situation och se vad du behöver förbättra. Om din kreditvärdighet skulle vara låg så är det en indikation på att du ska ta det lugnt med att starta nya avtal och vänta tills din ekonomi är på fötter igen.