Vad vill du förverkliga?

Upptäck fördelarna med ett privatlån från re:member.

Läs mer

Bolån för unga

Att köpa bostad är inte alltid enkelt, speciellt inte om du är ung eller student. Det är vanligt att hyra i andra hand eller bo tillsammans med andra i ett kollektiv – mycket på grund av att det är relativt svårt för unga att få bolån. För att bli beviljad ett bolån behöver du nämligen pengar till en kontantinsats, ett belopp som alltid är minst 15 % av bostadens värde.

Många unga köper bostad med hjälp av sina föräldrar, eftersom de är äldre och därmed ofta har större ekonomiska möjligheter. Detta har dock inte alla möjlighet att göra, och de behöver istället spara ihop till bolånet på egen hand. Detta är en process som tar lång tid och kan göra det svårt för många unga att på egen hand få bolån. Det viktigaste är dock att ha en bra budget och en plan för sitt sparande, så att pengarna snabbt kan växa och bli till en kontantinsats.

Vad avgör hur mycket man får låna?

När du ansöker om ett bolån måste du betala 15 % av bostadens pris kontant, och det är till stor del denna summa som avgör hur mycket du får låna. Om du har 300 000 kronor kontant, kan du i regel köpa en bostad för 2 000 000 kronor, då du lånar resterande 85 % av banken. Utöver kontantinsatsen tillkommer dock andra värden som avgör hur mycket just du får låna. När du ansöker om ett bolån får du ange inkomst, civilstånd och om du har andra lån och skulder. All information om dig och din ekonomi bakas ihop till ett resultat som avgör hur mycket banken är villig att låna ut till dig.

Vad avgör vilken ränta man får på bolån för unga?

Alla banker har olika räntenivåer, och när du ansöker om ett bolån för unga görs en kreditprövning för att se hur din ekonomi ser ut och vilka förutsättningar du har att betala tillbaka lånet. Om du utgör en högre risk för banken, kan det hända att du får högre ränta än någon med betydligt bättre ekonomi. Räntan är i de allra flesta fall individuell och beror på många faktorer. Räntan på ditt bolån kan också bero på reporäntan, även kallad styrränta, som sätts av Riksbanken.

Med vår generella lånekalkyl kan du testa hur olika räntor påverkar din månadskostnad!

Observera att re:member inte erbjuder bolån, utan endast privatlån.