Vad är e-legitimation?

Vad är e-legitimation? En e-legitimation är en elektronisk legitimation som du använder på Internet och som motsvarar ditt ID-kort eller körkort. E-legitimationer ges ut av banker och Telia.

Beroende på vem som ger ut e-legitimationen kan den ha olika namn som BankID, Nordeas e-legitimation eller Telia e-legitimation. 

BankID är den största e-legitimationen i Sverige. Den används frekvent av närmare fyra miljoner privatpersoner en rad till olika tjänster - allt från att logga in på banken och utföra ärenden hos en rad statliga myndigheter till att ansöka om krediter och konsumentlån. Våra tjänster stödjer denna säkerhetslösningen.

Bankerna utfärdar e-legitimationen

Alla privatpersoner som har svenskt personnummer kan skaffa BankID e-legitimation genom sin bank.

BankID på flera sätt

BankID på fil

BankID på fil innebär att e-legitimationen skapas på din dator och används där. För att du ska kunna använda BankID på fil krävs att du installerar en programvara på datorn, BankID säkerhetsprogram (BISP). För BankID på fil är giltighetstiden upp till 2 år. 

BankID på kort

För BankID på kort krävs, förutom en installerad programvara, även att du har en kortläsare och drivrutiner för kortläsaren. Giltighetstid för BankID på kort är 5 år. 

Mobilt BankID

Mobilt BankID innebär att du har din e-legitimation i en smartphone eller surfplatta - oavsett operatör och märke. För att du ska kunna använda Mobilt BankID krävs att BankID säkerhetsapp har installerats. I övrigt ställs inga särskilda krav på programvara och det finns inga beroenden till operatörer eller specifika webbläsare. Giltighetstiden för Mobilt BankID är högst 5 år.

Mobilt BankID utfärdas av en rad olika banker. Läs mer på www.bankid.com och ta reda på om just din bank har anslutit sig till tjänsten.

Användningsområden

BankID kan du använda för legitimering/inloggning och underskrift hos företag och myndigheter som erbjuder e-tjänster. Några vanliga ärenden är:

  • Försäkringskassan - anmäl vård av barn, ansök om föräldraledigt
  • Pensionsmyndigheten - information om och planering av pension
  • CSN - ansök om studielån  
  • Skatteverket - deklarera, kontrollera skattekontot och skriv ut personbevis  
  • Svensk Adressändring - gör flyttanmälan
  • Direktbetalningstjänsten - med Mobilt BankID och BankID på kort kan du slutföra köp på runt 500 olika e-handelsplatser