Nya krav på säker näthandel från 1 januari 2021

Från och med 1 januari 2021 kommer internetköp som inte är verifierade med Mobilt BankID att nekas. Detta innebär att transaktioner som görs hos webbutiker som saknar säker betalning (Mobilt BankID) inte kommer att bli godkända. Detta för både din, och vår säkerhet.

Vad innebär förändringen från 1 januari 2021?

När du gör köp på nätet, så måste du från och med 1 januari 2021 signera med Mobilt BankID. Saknar butiken möjlighet att signera med Mobilt BankID - kommer transaktionen nekas. Denna lagförändring gäller inom Europa.

Undantag:

  • Köp under 30 Euro kan genomföras utan Mobilt BankID
  • Upp till 5 köp under 30 Euro kan genomföras utan Mobilt BankID
  • 5 köp under 30 Euro, men övergår 100 Euro totalt - kräver Mobilt BankID

Kan jag göra onlineköp utan Mobilt BankID?

Nej. Saknar butiken möjlighet att signera med Mobilt BankID - kommer transaktionen nekas från och med 1 januari 2021. Detta för både din och vår säkerhet.

Vad kan jag som kund göra?

Har butiken du handlar ifrån inte säker näthandel med med Mobilt BankID, så rekommenderar vi dig att välja en annan butik med säker näthandel.

Kan jag se innan jag handlar om butiken har 3D Secure?

Läs gärna igenom butikens information om betalningslösningar.

Jag har identifierat mig med Mobilt BankID, men transaktionen nekades ändå, hur kommer det sig?

Vid enstaka fall så kan transaktionen från butiken vara felkodad i butikens system, och tolkas som att den inte uppfyller de nya kraven. Detta kan innebära att när vi ska läsa in transaktionen så tolkas den fel - och nekas. Detta är något butiken behöver åtgärda.

Varför fungerar ett av mina andra kort, men inte mitt re:member-kort?

Det nya lagkravet inom PSD2 gäller för alla kortutgivare och ska genomföras under januari 2021. Vi är måna om både din och vår säkerhet, så vi implementerar säkerhetsuppdateringen direkt 1 januari 2021.