Vad är BankID/Mobilt BankID?

BankID är en elektronisk legitimation som du använder online för att legitimera dig vid inloggning på olika tjänster, samt signering vid betalningar, aktiveringar och godkännanden. Du kan använda både BankID och Mobilt BankID för att logga in på Mina Sidor. Läs mer om hur du kan använda ditt BankID här. 

BankID är jämförbart med pass, körkort och andra fysiska legitimationshandlingar och finns i tre olika typer – BankID på fil, BankID på kort och Mobilt BankID. Du beställer BankID hos din internetbank och behöver även installera BankID säkerhetsprogram/-app för att börja använda BankID.

Hur länge gäller ett BankID?

Giltighetstiden för ditt BankID varierar beroende på vilken typ av BankID du har. I säkerhetsprogram/-appen kan du se hur länge ditt BankID gäller. Se till att skaffa ett nytt BankID innan det andra löper ut, om du vill kunna fortsätta använda ditt BankID. 

Läs mer om hur du aktiverar BankID här.

Hur säkert är BankID?

BankID är en personlig e-legitimation och en värdehandling, och det är därför viktigt att du hanterar ditt BankID på ett säkert sätt. Se till att det bara är du som har tillgång till ditt BankID och dina inloggningskoder.

Lämna aldrig ut ditt BankID till någon annan och signera ingenting på uppmaning av någon annan, t.ex. telefonförsäljare. Var även noggrann med att alltid se till att det står rätt mottagare när du identifierar dig, godkänner betalningar och annat.

Läs mer om hur du skaffar BankID här.