Hur betalar jag med Apple Pay?

Apple Pay är ett tryggt och enkelt sätt att betala med via din Apple-enhet. Innan du försöker använda dig av Apple Pay, se till att din enhet är kompatibel med tjänsten och att du kopplat ditt kreditkort till tjänsten på rätt sätt. Här kan du se vilka enheleer som är kompatibla med Apple Pay. 

Här kan du läsa mer om hur du ansluter ditt kort till Apple Pay.

Betala med Apple Pay i butik

Du kan betala med Apple Pay överallt där det finns kortläsare som har stöd för kontaktlösa betalningar – något de allra flesta butiker har. För att göra en betalning blippar du din enhet mot kortläsaren när den välkända symbolen för kontaktlösa betalningar blir synlig. Innan du kan blippa telefonen behöver du godkänna betalningen på din enhet. Det kan du göra på följande sätt:

  • iPhone med FaceID
    För att betala med Apple Pay på en telefon som har FaceID, dubbelklickar du snabbt på sidoknappen till höger på telefonen, vilket öppnar Apple Pay. När är ditt FaceID sedan godkänns, kan du genomföra betalningen genom att blippa telefonen mot kortläsaren.
  • iPhone med TouchID
    Om du istället för FaceID har en telefon med TouchID, dubbelklickar du på hemknappen för att aktivera Apple Pay. Håll kvar tummen tills TouchID godkänns, så kan du sedan blippa telefonen och genomföra betalningen.
  • Apple Watch
    För att betala med Apple Watch dubbelklickar du snabbt på sidoknappen. När Apple Pay visas, håller du klockan nära kortterminalen tills du känner att klockan ger ifrån sig ett lätt tryck, vilket innebär det att betalningen är godkänd. Det visas även ett meddelande om detta på klockan. Om betalningen inte skulle gå igenom, kan det innebära att Apple Watch tappat kontakten med din handled och behöver låsas upp på nytt.

Betala med Apple Pay i appar och online med iPhone och iPad

När du ska göra en betalning i appar och online, väljer du Apple Pay som betalningsmetod och följer sedan anvisningarna. Även här behöver du godkänna betalningen med hjälp av din valda identifieringsmetod, det vill säga TouchID eller FaceID, innan betalningen går igenom.

Betala med Apple Pay med Mac

Det är enkelt att betala med Apple Pay när du gör köp på din Mac. Välj Apple Pay som betalningsmetod, följ instruktionerna och godkänn sedan köpet genom att identifiera dig med din iPhone eller iPad, som i sin tur har TouchID eller FaceID.

Är det säkert att betala med Apple Pay?

Ja, Apple Pay är precis lika säkert att betala med som ditt vanliga kreditkort. När du ansluter ditt kreditkort till Apple Pay sparas inte ditt kortnummer, utan istället skapas ett digitalt kortnummer för den specifika enheten. Apple Pay sparar inga transaktionsuppgifter och alla betalningar hålls därmed privata utan att de kan spåras tillbaka till dig och ditt kreditkort.