reseguide-moskva.jpg

Reseguide: Moskva

När du besökt de världsberömda sevärdheterna kring Röda torget, som Kreml, Vasilijkatedralen, Livrustkammaren och Lenins Mausoleum, är det dags att fortsätta upptäcktsfärden i 12-miljonerstaden Moskva. Här följer en komplett reseguide för Moskva med några spännande tips på saker att se och göra:

Gågatan Arbat

800 meter väster om Kreml, vid Arbatskajatorget börjar Arbat, Moskvas äldsta gata. Här är det inte tillåtet att köra bil, vilket gör att du slipper Moskvas trafikkaos och i lugn och ro kan flanera runt i de mysiga kvarteren. På kvällarna vimlar här av porträttmålare, gatumusikanter och marknadsstånd. Ett av de mer exotiska vattenhålen är Bard Café, en gammal trådbuss som byggts om till en musikbar.

Café Pushkin

Denna klassiska restaurang ligger i ett gammalt barockpalats på gatan Tverskoj och är lika mycket en fröjd för ögat som för smaklökarna. Här kan du äta middag som en rysk greve närhelst det passar dig. Restaurangen är nämligen öppen dygnet runt.

Tretjakovgalleriet

En reseguide för Moskva är helt enkelt inte komplett utan några kulturella tips. På andra sidan Moskvafloden ligger Tretjakovgalleriet, ett konstmuseum med världens främsta samling av rysk konst. Om du vill undvika köerna på Pushkin-museet, men ändå se förstklassig konst är det här rätt museum att besöka. Museet grundades 1856 och samlingarna består av över 130 000 verk.

Det finns mycket att uppleva på resan till Moskva.

Det finns mycket att uppleva på resan till Moskva. 

Gå på cirkus

”Den som inte varit på cirkus i Moskva har aldrig varit här”, skriver en gäst på Tripadvisor. I Ryssland betraktas cirkus som en konstform i paritet med balett och opera och landets stolta cirkustradition sträcker sig ända tillbaka till början av 1800-talet. I Moskva finns två fasta cirkusscener: Moskvas statscirkus och Cirkus Nikulin, som är den mest populära. Biljetter bokar du enklast online.

Ritz Carlton

Avsluta kvällen med att ta hissen upp till den eleganta skybaren O2 som erbjuder stadens bästa panoramautsikt över Röda torget och Kremls lökformade kupoler. Prisnivån är hög, ca 300 kronor för en cocktail, men det kan det vara värt, särskilt med tanke på utsikten.

Mer tips om Moskva? Läs vår guide för den ultimata Moskvaresan här

Bra att veta inför resan till Moskva 

Kyrilliska alfabetet
Få skyltar i Moskva är översatta till engelska, så ett tips är att du lär dig det kyrilliska (ryska) alfabetet innan du reser till Ryssland, eller åtminstone hur de mest nödvändiga orden stavas, såsom, ”utgång”, ”entré” och ”toaletter”. Räkna inte heller med att Moskvaborna kan engelska. Faktum är att ytterst få personer gör det och det gäller även de yngre.

Hop-on Hop-off
Om det är första gången du besöker Moskva kan Hop-on Hop-off-turistbussarna som finns i alla storstäder vara en bra startpunkt. Dessa bussar är ju nestan som en Moskva reseguide. Det är ett bra sätt att skaffa sig en överblick över staden och kanske ser du något du inte hade upptäckt annars? Biljetter hittar du här.

Åk tunnelbana!
Ingenstans i världen hittar du vackrare tunnelbanestationer än i Moskva. Några stationer du inte bör missa är Novoslobodskaya, Komsomolskaya, Mayakovskaya och Ploschad Revolutsii. Att åka tunnelbana är också det smidigaste sättet att ta sig runt i staden och tågen går ofta. Biljett köper du på stationerna för cirka 50 rubel (ca 10 kronor).

Taxi
Att åka taxi i Moskva är billigt, men var försiktig. Kontrollera att taxametern fungerar och gör den inte det, kom överens om priset på förhand. Undvik svarttaxi som det kryllar av i staden, särskilt om du inte kan ryska, för annars är risken stor att du får betala för mycket för resan. Det enklaste är att be hotellet beställa en taxi åt dig.

Pass och visum

Svenska medborgare behöver visum för resa till Ryssland. Information om viseringar finns på Ryska visumcentralen. Ditt pass ska vara giltigt minst sex månader efter viseringen går ut. Ditt visum måste täcka alla dagar du vistas i landet. Ansök gärna om ett par dagar extra om du av någon anledning skulle behöva stanna ytterligare någon dag (missad flight, sjukdom etc). Kontrollera tidsperioden när passet har viserats. Notera att visum behövs även i transit om du måste byta flygplats, eller om du byter mellan terminalerna (dock ej mellan terminalerna D-F) på flygplatsen Sjeremetjevo.

Källa: Sveriges ambassad i Moskva

Valuta och kreditkort
Valutan i Ryssland heter rubel. Att betala med kreditkort fungerar vanligtvis utmärkt på hotell och i butiker och restauranger. Men ha gärna lite kontanter tillhands om affärsidkaren inte tar kort. Det enklaste är att ta ut pengar från en bankomat och välja lokal valuta. Undvik att växla pengar i Sverige innan resan eftersom du förmodligen får en betydligt sämre växlingskurs. Värt att notera när man tar ut kontanter/växlar pengar med sitt kreditkort är att det blir en kontantuttagsavgift på 3 % av uttaget belopp, minimum 35 kronor. 

Ett bra tips är att växla till ryska rubel innan resan, så slipper du kontantuttagsavgiften.

Ett bra tips är att växla till ryska rubel innan resan, så slipper du kontantuttagsavgiften.

Boka din Moskva-resa med re:member

Vi hoppas du har haft nytta av vår reseguide till Moskva och att du kan ta med dig några av tipsen på din nästa resa. re:member erbjuder kreditkort med bra villkor för dig som ska ut och resa. Betalar du mer än 50 % av Moskvaresan med ditt re:member kreditkort ingår bland annat kompletterande reseförsäkring och avbeställningsskydd.

Ha en trevlig resa till Moskva!

re:member flex:  Årsavgift 0 kr. Aviavgift vid e-faktura 0 kr (pappersfaktura 39 kr). Årsräntan sätts individuellt och är 9,74 % - 24,74 % (2022-01-01), rörlig. Vid en utnyttjad kredit på 20 000 kr är den effektiva räntan 14,67 % vid betalning med e-faktura. Det sammanlagda belopp som ska betalas är 21 506 kr (avbetalningsbelopp i snitt 1 792 kr/mån). Det sammanlagda beloppet och den effektiva räntan är uträknade utifrån ett exempel där krediten är återbetald på 12 månader, årsräntan är 17,24 %, att 39 räntefria dagar utnyttjas samt att krediten nyttjas utan avgift för kontantuttag och pappersfaktura.

Kontantuttag kostar 3 % av uttaget belopp, dock lägst 35 kr per uttag. Valutaväxlingspåslag är 1,75 % på valutakursen. Betalas inte hela kontoskulden på en gång ska kontoskulden återbetalas genom månadsvisa betalningar om lägst 3 %. Inbetalningsbeloppet är dock lägst 200 kr, men högst skulden på kontot. Avtalet gäller tillsvidare och ångerrätt gäller. För fullständiga villkor tryck här.

Kreditgivare: Entercard Group AB (org nr 556673-0585) 105 34 Stockholm. Företaget står under tillsyn av Finansinspektionen.