amortering-och-amorteringskrav.jpg
Vad vill du förverkliga?

Upptäck fördelarna med ett privatlån från re:member.

Läs mer

Regler angående amortering och amorteringskrav

Amortering är beloppet du betalar av på själva lånet vid varje betalningstillfälle. När du amorterar minskar alltså lånet – men även dina räntekostnader minskar, eftersom de baseras på storleken på lånet. Mer amortering innebär också mindre risk för att du påverkas negativt av förändrade räntor eller bostadspriser.

Varför är det bra att amortera?

Ju mer du betalar av på ditt lån, desto mindre blir det kvar för dig att betala. Du blir snabbare av med skulden och får i längden mer fördelaktiga villkor, som till exempel lägre ränta. Räntan baseras på hur stort lån du har, och minskar i takt med att du har mindre kvar att betala. Så om du har möjlighet att göra fler amorteringar än du måste, kan det i vissa fall vara en bra ekonomisk taktik. Prata med din bank eller långivare för att hitta bästa alternativet för din amortering.

Läs även om hur du gör en amorteringsplan här.

Vad är amorteringskrav?

Från 1 mars 2018 infördes ett skärpt amorteringskrav som innebär att privatpersoner som tar nya bolån som utgör mer än 4,5 gånger årsinkomsten ska amortera minst 1 procent utöver nuvarande krav. Detta innebär följande:

  •   Du som tar ett bolån på mellan 50–70 % av bostadens värde ska amortera ett belopp motsvarande 1 % av det totala lånebeloppet per år.
  •   Du som tar ett bolån på över 70 % av bostadens värde ska amortera ett belopp motsvarande 2 % av det totala lånebeloppet per år.
  •   Du som lånar mer än 4,5 gånger din årsinkomst före skatt ska också amortera 1 % av det totala lånebeloppet per år.
  •   Vid ett bolån som motsvarar 50 % eller mindre av bostadens värde och du lånar mindre än 4,5 gånger din årsinkomst före skatt kan du själv välja om du vill amortera.

Detta innebär att du som låntagare kan behöva amortera 1–3 % av det totala lånebeloppet per år, beroende på hur mycket du har lånat i förhållande till bostadens värde.

Exempel: Kalle tjänar 300 000 per år innan skatt. Han ska köpa en bostad som kostar 2 miljoner.  Han har sparat pengar till en kontantinsats och lånar 1,7 miljoner av banken. Bolånet motsvarar då 85 % av bostadens värde, och han ska därmed amortera 2 % av det totala lånebeloppet per år. Dessutom har han lånat mer än 4,5 gånger sin årsinkomst, vilket innebär att han även ska amortera 1 % av det totala lånebeloppet per år. Kalle ska alltså betala 3 % i amortering, vilket blir 51 000 kr per år.

Amorteringsfria lån

Ett amorteringsfritt lån betyder att du inte betalar av något på själva lånet, utan bara räntor och eventuella avgifter. Syftet är att ge låntagaren ekonomiskt andrum genom att sänka månadskostnaden under en period. Hur lång amorteringsfrihet du kan få beror på vilket slags lån det gäller och varierar från bank till bank.

re:member erbjuder inte bolån, endast privatlån. Läs frågor och svar om amortering på re:member privatlån här. 

re:member privatlån: Räntan är rörlig och bestäms individuellt, årsränta är f.n. 4,95 % - 19,95 % (2021-01-01). Återbetalningstid 1 - 15 år. Baserat på ett lån om 100 000 kr återbetalat under 5 år, uppläggningsavgift 395 kr betalar du mellan 1 892 - 2 657 kr i månaden vid betalning med e-faktura, effektiv ränta är mellan 5,23 % - 22,10 % och totalt belopp att betala är mellan 113 537 - 159 424 kr. Kreditgivare: Entercard Group AB (org. nr. 556673-0585) 105 34 Stockholm. Företaget står under tillsyn av Finansinspektionen. För fullständiga villkor klicka här.