den-ultimata-roadtripen-genom-kalifornien.jpg
Vad vill du förverkliga?

Upptäck fördelarna med ett privatlån från re:member.

Läs mer

Den ultimata roadtripen genom Kalifornien

USA är som gjort för bilsemester och de vackra vägarna längs Amerikas västkust är en drömdestination. Alla som redan har njutit av vägarna är entusiastiska och säger att körturen genom Kalifornien måste upplevas minst en gång i livet.

Tänk dig följande: Alla favoritlåtarna spelas en efter en på radion, ni kan förnimma doften av havet, känna vinden i håret och blicka ut över det fantastiska landskapet från cabrioleten som ni sitter i. USA är landet för alla som drömmer om att resa bort och en roadtrip längs med Highway 1 ­– som flera gånger blivit utsedd till världens vackraste väg – gör ingen besviken, det är utan tvekan en drömresa.

Hyra bil till din roadtrip i USA

När ni ska hyra bil i USA kan ni antingen förhandsbeställa eller hyra när ni ankommer till flygplatsen. När ni har landat måste ni först gå igenom en säkerhets- och gränskontroll och efter det kan ni hämta ert bagage och gå igenom tullen. Att hitta rätt biluthyrningsfirma kan vara svårt när utbudet är så pass enormt, så räkna med att det kan ta en stund att hitta rätt. För att vinna tid rekommenderas det att man hyr bil innan ankomsten till flygplatsen och anlitar ett välkänt företag som till exempel AvisAlamoBudget eller Hertz.

Att hyra bil i USA är inte speciellt dyrt och ni kan få en hyrbil i två veckor för cirka 3 000 kronor. Om ni vill ha något extra, till exempel en cabriolet eller en sportigare bil, får ni räkna med att betala mellan 5 000 och 15 000 kronor.

Vanligtvis är det väldigt stränga villkor om man vill hyra bil som ung. Om ni är under 25 år kan ni fortfarande hyra bil men vanligtvis måste ni då betala en extra avgift i form av en "young driver surcharge".

 

Se till att ha gott om tid till resan

Innan ni överhuvudtaget ger er av måste ni komma ihåg en sak: Se till att ha gott om tid! För även om Google Maps säger att körningen från San Francisco till Los Angeles inte tar mer än en halv dag så är en stor del av poängen med en roadtrip i USA att ta del av alla upplevelser längs vägen. Och det betyder att man stannar längs vägen – många gånger.

Det går förstås att köra både från norr till söder och söder till norr men vi rekommenderar att ni börjar i norr och kör söderut. Då får ni den vackra utsikten på rätt sida av vägen och slipper bli störda av mötande trafik.

Vilka stopp ni bör planera in beror på hur mycket tid ni har till förfogande. Om ni har en, två eller tre veckor på er har ni tillräckligt mycket tid för att kunna njuta av många upplevelser under resan. Vi har gjort en lista över rekommenderade stopp längs Highway 1.

Läs även våra tips till upplevelsesresor här.

San Francisco

Det är kanske inte den körvänligaste staden men det finns mängder av saker att hitta på i San Francisco. Staden där hippies och kostymklädda bankmän går sida vid sida kan erbjuda en uppsjö av spännande saker att göra. Golden Gate Bridge, en åktur med de karaktäristiska spårvagnarna och ett besök på Lombard Street är måsten på en resa till San Francisco. Och varför inte besöka Alcatraz, det legendariska fängelset som ligger på en ö utanför San Francisco, innan ni sätter er i hyrbilen igen och kör vidare.

Santa Cruz

Den kända strandpromenaden, The Boardwalk, drar årligen miljoner besökare till den gemytliga kuststaden. Santa Cruz anses också vara en av de bästa platserna att surfa på i USA så om ni vill prova det under roadtripen är detta platsen att göra det på.

Monterey Bay

Monterey är en populär plats att besöka även bland lokalbefolkningen vilket gör att både pris och tillgång kan variera mycket på den lilla halvön. Om ni planerar att sova där kan det vara en bra ide att boka boende i förväg.

En av de stora attraktionerna i området är Monterey Bay Aquarium som har över två miljoner besökare om året. Fisherman's Ward är också ett populärt utflyktsmål. Här finns många intressanta butiker, souvenirbutiker och fiskrestauranger. Har ni tur kan ni också få se sjölejon och uttrar som leker ute i det fria.

Carmel

Om ni kör 10 minuter söderut från Monterey så kommer ni till Carmel by the Sea. Staden är väldigt liten, faktiskt så liten att ni kan gå igenom den på bara fem minuter. Huvudgatan i staden heter Ocean Avenue och här hittar ni massor av gallerier, kaféer och pittoreska butiker. I staden finns inga trafikljus eller stora reklamskyltar och de fina husen är byggda i en sagolik, engelsk stil. Lite kuriosa: Clint Eastwood var borgmästare i staden från 1986 till 1988.

Big Sur

Big Sur State Park anses av många vara en av de vackraste kuststräckorna i USA och vi rekommenderar att ni ägnar åtminstone en heldag åt att utforska området. När ni kör genom parken får ni utsikt över det dramatiska kustlandskapet med sina inbjudande ständer, sitt rika djurliv och områdets vackraste vattenfall, McWay Falls.

Även om det går att ta många fina bilder från bilen så blir upplevelsen allra bäst om ni stannar till och går ur bilen. Vi föreslår att ni gör ett uppehåll på platser som Point Lobos State Reserve, Bixby Bridge, Point Sur Lighthouse, Pfeiffer Beach, Sand Dollar Beach och Jade Cove. Glöm inte solkrämen!

San Simeon

I detta område finns det två saker som man måste göra. Det första ni måste göra är att åka till San Luis Obispo, hyra en dune buggy och köra runt bland sanddynerna. Det andra är att utforska det storslagna Hearst Castle, en palatsliknande byggnad som är en av de största sevärdheterna i detta område eller kanske i hela USA.

Det överdådiga Hearst Castle skapades av William Hearst, en rik man med livlig fantasi när det gällde husbygge. Här hittar ni två torn i spansk renässansstil, en olympisk simbassäng i romersk stil och ett romerskt inomhusbad. Under sin tid hade Hearst en enorm djurpark med exotiska djur som han underhöll sina kända gäster med på 1920-talet.

Santa Barbara

Santa Barbara kallas ofta för den amerikanska rivieran och ni kommer förstå varför när ni njuter av de varma temperaturerna och ser de vackra stränderna. Här finns det möjlighet att åka på valsafari men man kan också ha tur och se delfiner som är på jakt efter mat långt in mot stranden.

I Santa Barbara County ligger också den danska staden Solvang. Staden går under namnet ”den danska huvudstaden i Amerika”. Här kan ni gå runt och njuta av små, söta hus, bakverk och butiker i gammal dansk stil. I staden finns också en kopia av den kända statyn Den Lille Havfrue i Köpenhamn.

Los Angeles

Det är ungefär 140 kilometer från Santa Barbara till Los Angeles. På vägen, i närheten av Santa Monica, ligger kändistäta områden med vackra hus och sommarställen. Efter lite kändisspotting kan ni njuta av god mat eller ta ett dopp i Malibu vid Point Dume Beach.

På en resa till Los Angeles finns det mer än nog att göra och här kan ni spendera många dagar med att utforska staden. Om ni har begränsat med tid kan ni välja någon av de mest kända sevärdheterna: Universal Studios, Disneyland, Hollywood Walk of Fame och Chinatown. Ni kan förstås inte åka hem utan att ha tagit den obligatoriska selfien framför den ikoniska Hollywood-skylten.

En oändligt lång kustlinje som badar i solsken

De flesta som kör Highway 1 väljer att avsluta bilturen i Los Angeles men vägen fortsätter faktiskt lite längre söderut innan den tar slut. Om ni har tid så rekommenderas det starkt att ni kör vidare helt till San Diego. Staden kan stoltsera med ett årligt genomsnitt på hela 323 soldagar.

Vi rekommenderar att bo i närheten av Pacific Beach. Här måste ni äta på det legendariska Kono's Café. Det brukar vara lite kö men den rör på sig fort och det är väl värt den lilla väntetiden.

Gör en roadtrip i USA

Har du länge drömt om en roadtrip i USA men inte kunnat genomföra den på grund av brist på till exempel pengar, resepartner eller tid? Det är du nog inte ensam om. Steget från att tänka på drömresan och faktiskt genomföra den kan ibland kännas alltför stort, men det behöver det inte vara.

Om du äntligen vill göra din dröm om Highway 1 och Kalifornien till verklighet kan ett privatlån från re:member hjälpa dig med det. Du kan låna från 10 000 upp till 500 000 kronor med en återbetalningstid på upp till 15 år. Din ränta baseras på en individuell kreditupplysning.

Se till att njuta av ditt livs åktur!

Ansök om re:member privatlån 

re:member privatlån: Räntan är rörlig och bestäms individuellt, årsränta är f.n. 4,95 % - 19,95 % (2021-01-01). Återbetalningstid 1 - 15 år. Baserat på ett lån om 100 000 kr återbetalat under 5 år, uppläggningsavgift 395 kr betalar du mellan 1 892 - 2 657 kr i månaden vid betalning med e-faktura, effektiv ränta är mellan 5,23 % - 22,10 % och totalt belopp att betala är mellan 113 537 - 159 424 kr. Kreditgivare: Entercard Group AB (org. nr. 556673-0585) 105 34 Stockholm. Företaget står under tillsyn av Finansinspektionen. För fullständiga villkor klicka här.